Az amerikai fogyasztók mindössze 20 százaléka tölti idejét a weben mobil eszközök használatakor. A nagy többség, 80 százalékuk alkalmazásokkal üti el az időt: játékokkal, hírekkel, termelékenységi, hasznossági és közösségi networking applikációkkal – írja a VentureBeat.

Kiderült tehát, hogy ez a világ az alkalmazásoké.

A Flurry alkalmazás analitikákkal foglalkozó cég szerint, amely több, mint 1 milliárd aktív mobil eszközön 300,000 alkalmazás használatát monitorozza, minden nap átlagosan 158 percet töltünk okostelefonjainkon és tableten. Ebből két óra és 7 perc jut egy alkalmazásra és mindössze 31 perc a jó öreg böngészőre.

screen-shot-2013-04-03-at-10-44-50-am

A 158 perc nagy részét a játékok teszik ki – 32 percet -, de az majdhogynem sokkoló, mennyi időt vesz el egyetlen alkalmazás és egyetlen cég a mindennapokból. Az amerikaiak által mobilon töltött idő 18 százalékában a Facebook alkalmazást használják, és ez az adat már önmagában magasan veri a többi közösségi networking applikációt, amelyek összesen tesznek ki 6 százalékot.

Volt idő, amikor a fejlesztők azt gondolták, hogy a HTML5 megöli majd a mobil alkalmazást, köztük Mike Rowehl szakértő is így nyilatkozott: „Elfelejtjük, hogy éppen túlhaladtunk a natív alkalmazásokon, a mobil web felé vezető úton.”

Azonban jött egy csavar, ugyanis ma már a HTML5 valójában egyre többször használatos platformok keresztezését alkalmazó natív alkalmazások fejlesztésében. Sőt, a fejlesztők első számú választása, amikor több platformra kell applikációkat készíteniük.

t-mobile-uncarrier-event-2-1

A Flurry arról is beszámolt, hogy ma több alkalmazást használunk, mint valaha: naponta 7,9 alkalmazást indítottunk el 2012 végén, 7,5-et 2011-ben és 2010-ben még naponta 7,2 applikációt használtunk. A fogyasztók emellett folyamatosan próbálják ki az újabbakat is, a hosszú távú felhasználók rendszeresen hozzá is adják már meglévő alkalmazásaikhoz a legújabb fejlesztéseket.

„Hisszük, hogy mivel a fogyasztók folyamatosan kipróbálják az új alkalmazásokat, az applikációk piaca még mindig korai szakaszában van és van tér az innovációknak, valamint az áttörő új alkalmazásoknak is” – mondja a Flurry.

A mobil web halott?

Nem szükségszerűen – még csak 5 éve, hogy megindult a jelenleg zajló mobil forradalom. Az viszont biztos, hogy ma az emberek többsége az alkalmazásokat választja.