Végre Zuckerberg is szembenézett a valósággal és belátta: a Facebook számára igenis komoly problémát jelentenek a hamis hírek.

facebook-like-comment-share

Miután már Obama elnök is nekiment a kék óriásnak az azon lévő hamis hírek miatt a The Denver Guaridan-ügy folytán,  és sokak szerint a kitalációk miatt Donald Trump is óriási előnnyel indult az elnökválasztáson, az elmúlt időszakban Zuckerbergnek mélyrehatóan kellett foglalkozni a problémával – amit eddig nem igazán tett meg. Helyette csupán annyit ismert el, hogy a híreknek csupán egy százaléka hamis platformján – ami valóban nem egy számottevő mennyiség, ám ez az egy százalék túl gyorsan és túl sikeresen terjed az éterben. Éppen emiatt volt Zuckerberg elismerni azt, hogy valamit tennie kell az ügyben.

Zuckerberg elgutóbbi nyilatkozata szerint az elmúlt időszakban eredményesen vették fel a harcot a valótlan hírek ellen – itt lehetséges, hogy a clickbait elleni harcra gondolt – amiket egyszerre jellemzett technikai és filozófiai problémaként. Az ügyvezető ígérete szerint a Facebook hamarosan erősebb tudású robotokkal fogja felvenni a harcot a hamis tartalmak ellen, de könnyebb lesz azok jelentése is a felhasználók számára, illetve már több, ilyen hírekkel foglalkozó oldal hirdetéseit is leállították.

A problémára való megoldás már jóideje váratott magára és igencsak nagy súlya van, tekintve, hogy a felmérések szerint az amerikaiak 44 százaléka a Facebookot használja fő hírforrásaként – vagyis ahogy a TechCrunch megfogalmazta, Zuckerberg jelenleg a világ egyik legnagyobb napilapjának főszerkesztője.

A jelek szerint fontos morális időszakon esnek át a legnagyobb közösségi média platformok – legutóbb a Twitter tette meg várva várt lépéseit a felhasználók zaklatása ellen.

Forrás: TechCrunch