Coelho nem rengeti meg a Földet, legyél kicsit hülye, hogy beszéljenek rólad! Ott voltunk az immár negyedik alkalommal megrendezett Evolution konferencián, amely az online evolúcióra épült.

Ha az üzleti jelenlétről van szó, akkor teljesen más szempontokat kell figyelembe vennünk, mintha a személyes profilunkat kezelnénk. Az egyértelmű, hogy ki kell tűnnünk a tömegből. Míg a Facebook korai időszakában ezt néhány cicás, cuki, coelhós-idézetes képpel még el is értük, ma azonban már sokkal több kell hozzá – hangzott ez többek között ez a megállapítás is az Evolution 2015 konferencián. „Hülyének kell lenni, hogy beszéljenek rólad” – fogalmazott velősen Szabó Z, az Index újságírója. Joanelli Tamás, a Be Social Kft. ügyvezetője viszont kiemelte, hogy nem elég az ötletes, kreatív poszt, azokat hirdetni is kell, enélkül ugyanis kétséges, elérhet-e az üzenet a megfelelő számú, számunkra releváns közönséghez az üzenet.

evolution_1

 

Cicák, lájkok, coelhók

Ölveczky Tamás, a Be Social Kft. ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, hogy stratégia nélkül csak kóválygunk a közösségi térben, nem elég, ha van egy jól megfogalmazott célunk, fel kell építeni azt, hogy ezt hogyan, milyen módon kommunikáljuk a követők felé, mi az az út, ahogyan az üzenetünket eljuttatjuk a felhasználókhoz. Így a tartalom mindenképp kapcsolódjon a márkánkhoz, üzenetünkhöz, a koncepciónk pedig hosszútávú legyen.

Forgács Mariann, a Be Social Kft. ügyvezetője „Mennyit ér egy megosztás?” című előadásában néhány érdekes statisztikát hozott, például arról, hogy egy átlagos Facebook-felhasználónak körülbelül 245 „barátja” van, illetve nagyjából 50 oldalt követ. És hogy ez miért is számít? A barátok, követett oldalak véleménye alapján tippeket, tanácsokat kapunk, amelyek segítenek minket a döntéseinkben. A „véleményvezér” ismerősök értékelése alapján például megfontoljuk, elmenjünk-e egy adott étterembe az értékelés alapján, de ha egy általunk mérvadónak számító oldal oszt meg kritikát, akkor azt is figyelembe vesszük a mérlegeléseink során.

11046201_871620122877110_7744039682347049360_n

Hitelesség vs. pénz: avagy mennyiért korpásodhat a hajunk?

Tatár Csillát, az MTV műsorvezetőjét többek között arról faggatta a Figyelő munkatársa, Kamasz Melinda, hogy „mennyiért korpásodik a haja”, vagyis hogy bármit promótálna-e a Facebookon, ha azt megfizetik. A műsorvezető szerint ésszel kell kommunikálni és kezelni ezeket a megkereséseket, hiszen ha olyan dolog mellett áll ki, ami ellentétes az értékrendjével, az sosem lesz hiteles. Emellett a rajongók is ismerik azt annyira, hogy inkább negatív reakciókat kapna a rajongóitól, akik rögtön megéreznék, hogy a terméket „erőszakkal akarják lenyomni a torkukon”.

A hitelességgel összefüggésben Balogh Ákos Gergely (Mandiner) elmondta, hogy számukra kiemelten fontos, hogy ne csapják be az olvasót, és ne akarjanak „túl nagyot szólni”. Ha ugyanis napi szinten olyan cikkekkel bombázzák a rajongókat, amelyeknél ok nélkül, indokolatlanul használják a „leglegleg” jelzőket, akkor az előbb-utóbb elveszíti a hitelességét.