Azt gondolod, hogy a Facebook a világ ura? Nos… Igen, az. De nem mindenhol! És mi a helyzet a többiekkel?  A világ vezető social media platformjai  érdekes és meglepően vegyes képet festenek világtérképre kivetítve.

Vincenzo Cosenza a 2017 januárjában legnépszerűbb social media platformokat mutatja be két világtérképen – az első két helyezést feldolgozva. Bár a közösségi média jelenleg a Snapchat és az Instagram véres harca körül forog, valójában a jelek szerint a sárga szellem nem is vált olyan nagy szereplőjévé a piacnak. Nem úgy mint más, meglepő szereplők.

Első hely

 

Ha az első helyezéseket nézzük a világ nagyrészét nem túl meglepő módon a Facebook kebelezi be. Ám vannak országok, melyeket nem hódított meg a kék óriás: ilyen Oroszország, ahol a V Kontakte áll első helyen és persze Kína, ahol a QZone – ami nem meglepő, tekintve, hogy politikai okoknál fogva a kommunista országban nincs jelen a Facebook, bár Zuckerberg a hírek szerint hamarosan inkább lenyeli a cenzúrát.
A térképen már megjelenik az Instagram is, például Iránban (!), de a képmegosztó leginkább Dél-Afrikában hódít, olyan országokban mint Namíbia, Botswana, Mozambik vagy Tanzánia. Afrikában meglepő módon a LinkedIn is vezető szerepet tölt tölt be néhány országban. Japánban a Twitter diadalmaskodik.

Második hely

Ha a második helyezést nézzük, a Twitter és az Instagram uralják a világot: Dél-Amerikát, Indonéziát és Európa nagyrészét – köztük Magyarországot is. Nyugat-Európában a Twitter a második befutó, ahogy az USA-ban, a LinkedIn pedig nagyot futott Indiában. A lista legmeglepőbb szereplője a Reddit, ami Ausztráliában és Kanadában, de még Észak-Európában is ezüstérmet szerzett a social media platfromok között. Oroszország itt kivételt képez: a második helyezett a Odnokklassniki című oldal.

A világot tehát valóban a Facebook vezeti – már csak azért is, mivel a saját tulajdonában álló Instagram úgy néz ki a legnépszerűbb közösségi háló világszerte a kék óriás után.

Forrás: We Are Social Media