Itt a nyár, a légkondik dübörögnek, a reklámügynökségek irodáiban szardíniaként dörzsölődnek egymáshoz a izzadt testek.

Pár évtizede nem volt ennél jobb megoldás. Szükségünk volt az irodákra, hogy az ügynökség dolgozói könnyebben tudjanak kommunikálni. 2013-van ez nagyjából annyira nyomós érv az állandó irodai jelenlét mellett, mint az, hogy a tető megvéd minket a repülő őshüllők támadásaitól

Valaha mindkét probléma releváns volt. De a Pterodactylusok megritkultak, és mindannyian annyi hi-tech kommunikációs eszközt hordunk magunknál, hogy simán a Borg kollektíva részének számítunk.

A hatékony kommunikációhoz nincs szükségünk fizikai közelségre. Az e-mail, Skype és Google Docs kombó segít nagyobb távolságokból közösen végezni a munkánkat, sőt, idegesítő kollégáink arcát egy gombnyomással eltünthetjük – ami jóval pozitívabb megoldás, mint a funkció offline verziója, amit korábban csak egy revolver segítségével lehetett igénybe venni.

Eljött a virtuális iroda ideje. Valóra váltottuk az emberiség egyik legrégibb álmát: legyőztük a teret. Mitikus istenségekként a világot behálózó láthatatlan adathullámokon dolgozhatunk és beszélgethetünk, totális kényelemben, ahogy kedvünk tartja.

Ezzel a hatalommal a kezünkben itt az ideje, hogy valóra váltsuk az emberiség másik, még régebbi álmát: irány a strand.

Most már a partról is tudunk dolgozni.

Gál Attila

Mediator Group