Négy évvel azután, hogy megszűnt, most újraindult a Yik Yak, ami egy kifejezetten a kisebb, helyi közösségeket megcélzó anonim közösségi oldal volt egykoron. 

A cél ugyanaz, de új tulajdonosi kör üzemelteti az oldalt. A rövid bejegyzéseket csak 8 kilométeres körben lehet látni, és a Reddithez hasonlóan fel vagy le lehet őket szavazni, ettől függ, mennyire kerül a hírfolyam elejére a bejegyzés. Mikor 2013-ban elindult az alkalmazás, első körben a kollégiumokban és diákvárosokban lett azonnal hatalmas siker. Az anonimitása miatt vonzó volt a fiataloknak, ugyanakkor nagyon gyorsan az online zaklatás és bántalmazás egyik legkedveltebb színtere lett. Az új tulajdonosok erre reflektálva már meg is osztották a szabályzatot, ami szigorúan tilt minden típusú zaklatást és bántalmazást, megfélemlítést, megalázást, zaklatást vagy gyűlöletbeszédet, emellett személyes adatokat sem lehet megosztani. Aki ilyet tesz, azt azonnal tilthatják, illetve azok a bejegyzéseket, amelyek az összpontszáma -5 alá kerül, automatikusan elrejti a rendszer. 

Egyelőre iOS-en érhető el az Egyesült Államokban élő felhasználóknak, de a tulajdonosi kör azt ígéri, hogy hamarosan más országokban is elérhetővé teszik. 

Forrás: The Verge