Most először egy számítógép fog segíteni a delfinfüttyök megfejtésében, melynek köszönhetően a kutatók tesztelhetik, mennyit értenek meg valójában ezek a nagyszerű élőlények – írja a FastCoExist.com.

3028931-slide-s-dolphin-03

A tudósok a Bahamákon tesztelik az új technológiát, amely egy lépéssel közelebb viheti az embereket a delfinekkel való kommunikációhoz olyan füttysorok használatával, melyet a delfinek adnak ki.

A víz alatti számítógép neve „CHAT interface”, ami mesterséges füttyöket közvetít hangszórókon keresztül és, ha a delfinek elkezdik másolni a hangokat, a rendszer „lefordítja” azokat angol nyelvre. A tesztet kicsiben kezdik, először olyan játékok füttyeivel, amelyekkel a delfinek szeretnek játszani, ilyen a hínár, a kötelek és a sálak. Mivel a delfinek füttyökkel szólítják egymást a nevükön is, a gép ilyeneket is generál majd minden kutató számára.

3028931-inline-s-dolphin-01

A számítógép kizárólag ember alkotta füttyöket fog most használni. „A CHAT nem fogja mágikusan lefordítani a delfinhangokat emberi szavakra” – magyarázza Denise Herzing, a „Wild Dolphin Project” alapítója, aki a delfinek kommunikációjának hosszú távú kutatásával foglalkozik már közel 30 éve. „Amit a CHAT csinál, az a valós idejű hangfelismerés, mely beazonosítja az előre beprogramozott, mesterséges füttyöket, melyeket a rendszerbe teszünk. A CHAT lényegében párosítja vagy utánozza a szintetizált füttyöket.”

A múltban a fajok közötti kommunikáció számára a fizikai korlátok jelentettek akadályt: a delfinek gyakran olyan hangsávban füttyögnek, amelyeket az emberek nem hallhatnak meg és még a mélyebb hangokat is nehéz azonosítani a víz alatt. A kutatók a hangokat később tudják megvizsgálni laboratóriumban, hiszen azokat valós időben nem  könnyű  interpretálni. És mivel a delfinek nem képesek emberi szavak képzésére, nyilvánvalóan nem tudnak beszéddel kommunikálni. Az új rendszer azonban ezen korlátokat tudná átlépni, hogy tesztelje, mennyit is értenek meg a delfinek.

3028931-inline-s-dolphin-04

A vizsgálatok során idén nyáron lesz például olyan, hogy hangokat játszanak le a delfineknek, miközben a kutatók játszanak az állatokkal, amelyek vadak, de barátságosak. Az évek alatt a tudósok különleges kapcsolatot építettek ki delfinekkel, amely révén könnyen interakcióba tudnak lépni velük. Mivel az állatok jól tudják utánozni a hangokat, a kutatók szerint talán elkezdik majd használni a füttyöket is.

Végül pedig a számítógép talán beprogramozható lesz természetesen hangokra is, melyek a delfinektől származnának. Egy külön projektben a tudósok a Georgia Tech egy csapatával dolgoznak együtt, hogy megpróbáljanak dekódolni 30 évnyi „delfinfelvételt”. „Az ötlet az, hogy új, korszerű szoftvereszközöket és algoritmusokat használjunk, hogy mintákat vegyünk ki a delfinhangokból, amelyeket évtizedek alatt rögzítettünk és akár olyanokat is, amelyeket az embereknek nehéz felismerniük” – mondta Herzing.

Ez a rendszer – vagy valamely verziója – hasznos lehet más állattudományokban is. „Amit mi, emberek elmulasztottunk eddig, az az, hogy nem adtunk ’megfelelő’ eszközöket más fajoknak, azaz valamit, amivel részletekbe menően tudnak visszafelé is kommunikálni” – mondja Herzing. „Sok állat ügyes az emberi szavak és viselkedések megértésében, csak a kommunikációs készségeik és a szenzoros rendszereik nincsenek mindig párhuzamban a miénkkel.”

3028931-slide-s-dolphin-02