Elismerték, hogy megsértették az Európai Unió adatvédelmi törvényeit.

Még pár hete publikálta egy belga egyetem kutatócsoportja azt a tanulmányt, ami a Facebook megújított szabályzatát, adatvédelmi gyakorlatát boncolgatta. Ebben megállapították, hogy a közösségi oldal szabályzata több ponton sem felel meg az EU-s irányelveknek, sőt, a Facebook új szabályzata nem javította ki a korábbi hibákat, csupán új köntösbe bújtatta azokat.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-captured-young-woman-blue-string-image33225638

A tanulmány nyilvánosságra hozatala után a Facebook azzal védekezett, hogy a jelentés több pontatlanságot is tartalmaz, a szerzők pedig egyszer sem vették fel velük a kapcsolatot, hogy tisztázzák és pontosítsák azokat a felvetéseket, amelyeken az egész tanulmány alapul – írja a The Next Web. De miután alaposabban utánajártak az állításoknak, be kellett ismerniük, hogy nem lehet azt mondani, hogy a megállapítások egytől egyig hibásak.

A belga csoport kutatásának egyik pontjában azt állapították meg például, hogy azok a felhasználók, akik nem látogatták a Facebookot, de használták a Facebook közösségi pluginjeit, ugyanúgy rendelkeztek cookie-kal (sütikkel) az eszközeiken. A Facebook kijelentette, hogy ez nem a szokványos eljárás náluk, ráadásul ez a jelenség összefüggésben áll egy rendszerhibával.

Bár a Facebook nyilvánvalóan nem volt elégedett a jelentéssel, úgy tűnik, azért fel tudták használni azt arra, hogy javítsanak a kisebb-nagyobb „hibákon”, főleg az olyanokon, amik a felhasználók adatvédelmével kapcsolatosak. És ha még ezt sosem mondanák ki nyíltan, összességében hálásak lehetnek az egyetem kutatóinak.