Egy brandnek mindig fel kell készülnie a kritikára és megfelelően lereagálni azt. A legtöbb kritika hasznos, hiszen abból fel lehet ismerni az eset hibákat és javítani azt, amely a szolgáltatás minőségét növelheti. Vannak azonban olyan esetek, amikor a cél nem más, mint a brand megtámadása, fontos ekkor is a megfelelő lépéseket megtenni.

whole-foods-market-love-wins-1

A hét PR sztorija lehet a #LoveWins eset, ahol egy videóban, majd Twitteren egy magát nyíltan melegnek valló lelkész azzal vádolja meg a Whole Foods Marketet, hogy a tortájára kirekesztő és sértő üzenetet írtak. Azonban nem minden igaz ami az interneten van, erre utal a brand reakciója, amely tételesen kivizsgálja a panaszt és megállapítja, hogy az eset nem történhetett meg és a közösségi média felületein is állja támadások sorát.

Az egész történet hétfőn kezdődött, amikor a Kaplan Law Firm PLLC nevű YouTube csatornára feltöltésre került Jordan Brown texasi lelkipásztor videója. Az egyház szolgálatában álló meleg férfi azzal vádolja a Whole Foods Marketet, hogy rendelt egy tortát, rajta a „Love Wins” felirattal, azonban amikor vásárlás után autójában megnézte közelebbről is a dobozt, felbukkant a torta közepén a „fag” szó (magyarul >buzi<) is, amivel más, meleg-ellenes értelmet nyer a szöveg. A videó egy héttel ezelőtt, április 14-én került rögzítésre, a feltöltés azonban csak 18-án történt meg. Ebben látható ahogyan Brown levideózza a tortát, rajta a trágár kifejezéssel, illetve megmutatja azt is, hogy a doboz bontatlan, azon rajta van a lezáró matrica, ami összeköti az oldalát és az alját a doboznak. Ezt követően kedden egy kép is kikerült a Twitterre, amelyen az említett torta látható.

A Whole Foods azonnal lereagálta az esetet bejelentette, kivizsgálják az esetet és egyben elutasította a vádakat. A választ rövid időn belül frissítették és leírták benne, hogy a videóban látható torta nem az amit Brown számára eladtak.

 

A hivatalos állásfoglalás négy pontban fogalmazza meg a vizsgálat eredményét:

  • A pékség csapata a „Love Wins” feliratot helyezte a torta tetejére, amely az átlátszó doboztetőn át a vásárló számára is megtekinthető volt fizetés előtt. A torta az eredeti szöveggel lett lezárva és értékesítve az üzletben. A Whole Foods Market tiltja a dolgozóinak, hogy tortára szóbeli, vagy képi offenzív elem kerüljön.
  • Brown elismeri, hogy kizárólag az ő birtokában volt a torta addig, amíg elkészítette a videót, amelyben látszik a torta vonalkód matricája, amely a doboz oldalán és alján volt leragasztva.
  • A biztonsági felvételek megtekintése alapján egyértelművé vált, hogy a Brown által kifizetett doboz tetején volt a címke, onnan olvasta be a vonalkódot a pénztáros.
  • A cég kiáll a melegek mellett, ahogyan az egyik alkalmazott is tagja az LGBTQ (homoszexuális) közösségnek. A pékség megállapította, hogy a Brown által közzétett videó és a vádak hamisak és közvetlenül ellentmondanak a vállalat filozófiájával.

A közlemény tartalmazza a biztonsági kamera felvételeit is, amelyet már most kétszer annyian tekintettek meg a YouTube-on, mint a botrányt kirobbantó eredeti videót.

A Whole Foods Market csapata a közösségi oldalakon is azonnal kiállt a márka védelmében, Twitteren számos üzenetre reagált, amelyben kérdőre vonják a vállalatot a videó kapcsán. Ezzel együtt több felhasználó is kiállt az üzlethálózat mellett azzal, elképelhető, maga a lelkész írta rá az obszcén szöveget a tortára azért, hogy nagyobb felhajtást érjen el.

whole-foods-market-love-wins-2

whole-foods-market-love-wins-3

Az ügy kapcsán a Whole Foods szóvivője megerősítette, hogy jogi útra tereli az ügyet és 100 000 dolláros kártérítést fog követelni. Állításuk szerint Brown szándékosan és tudatosan keltette rossz hírnevét a a Whole Foodsnak és homofóbnak állította be a céget és alkalmazottjait egyaránt.

Jordan D Brown a torta képének megosztása után még egy, mással kapcsolatos posztot helyezett el Twitter csatornáján, azóta azonban nem szólalt meg ott.

Forrás: PRDaily