Néhány hete már felmerült a pletyka, miszerint a Facebook összevonja a világot uraló platformjainak üzenetküldő szolgáltatásait. A hírt most maga Mark Zuckerberg erősítette meg.

Az appok funkcióinak összevonása mögött más komoly tervek is állnak: a Facebook fejleszteni akarja az üzenetek titkosításának mértékét, nem fog adatokat gyűjteni olyan országokban, ahol gyengén érvényesülnek az emberi jogok – hogy itt mi a mérce, az nem derült ki – és felülírják azt is, hogy a különböző chates applikációk hogyan tudnak egymás között kommunikálni.

Zuckerberg – akinek szokása alapvetően minden Facebook-bejelentésében elmondani, hogyan is szeretnek viselkedni az emberek – kifejtette, hogy a felhasználók preferálják, hogy maguk döntsék azt, hogy melyik applikációval és milyen csatornán kommunikálnak. Ez ma viszont nem valósul meg, mivel ha az ember Facebookon akar üzenni, a Messengert kell használnia, ha Instagramon, a Directet, ha pedig WhatsAppon… akkor a Whatsappot.

Vagyis nehéz a modern social media felhasználók élete.

Ám az applikációk üzenetküldési funkcióinak összevonásával mindez megoldódik: az emberek egy applikáción belül dönthetik el, hogy melyik csatornán szeretnének kommunikálni ismerőseikkel.

Izgalmas fejlesztésnek ígérkezik, hogy az új felületen SMS-t is tudunk majd küldeni és fogadni, vagyis SMS-ben is el tudjuk majd érni azokat az ismerőseinket, akikkel alapvetően Messengeren kommunikálunk.

Ezzel a megoldással Zuckerberg szerint nem kell majd az embereknek titkosítatlan SMS-eket küldeniük a Messengerből és ehhez nem kell külön letölteniük a WhatsAppot – ahol állítása szerint minden üzenet védelem alatt áll. A felhasználók ezen felül anélkül is beszélhetnek majd valakivel Facebookon keresztül, hogy ki kellene adni a kezeik közül a telefonszámukat.

Vagyis egyszerűen: minden funkció keveredik mindennel.

Bár Zuckerberg elmondása szerint mindez többek között pont a felhasználók adatainak védelme miatt történik, sokak tartják úgy, az új megoldás éppen hogy az adatok biztonságát teszi még sérülékenyebbé.

Ettől függetlenül a Facebook alapítója elmondta, a privát szféra jövője a közösségi médián történő üzenetküldésben rejlik, és el szeretné érni, hogy a Messenger és a WhatsApp jövőbeli verziói legyenek a kommunikáció elsődleges felületei a Facebook felhasználók körében.

Ez pedig könnyen megvalósulhat, hiszen az új felületek egyik alapja a titkosítás lesz.

Meglátjuk.

A fejlesztés jövőre kerül bevezetésre. Aki továbbra is külön akarja majd használni az üzenetküldő platformokat, természetesen erre is lesz lehetősége.

Korábban itt írtunk az összevonásról:

A Facebook összevonja az Instagramot, Messengert és WhatsAppot

Forrás: Independent