A Google anyavállalata, az Alphabet pénteken bejelentette, hogy mintegy 12 000 állást, azaz a munkaerő 6 százalékát szünteti meg, a technológiai szektorban pedig elbocsátások várhatók, méghozzá a mesterséges intelligencia terjedése miatt.

A megszorítások kényes pillanatban történtek az amerikai vállalat számára, amely régóta vezető szerepet tölt be az AI-kutatás kulcsfontosságú területein.

Az Alphabet most a Microsoft kihívásával néz szembe egy olyan technológiai ágban, amely képes például gyakorlatilag bármilyen tartalmat létrehozni, amelyet a felhasználó kitalál és beírhat egy szövegdobozba.

A Microsoft ezen a héten azt mondta, hogy a recesszió miatti aggodalmak miatt 10 000 állástól kell megválnia, ami a munkaerő kevesebb mint 5 százalékát jelenti, és arra fog összpontosítani, hogy a jövőben több mesterséges intelligenciát alkalmazzanak termékeiknél – ezt Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója is megerősítette egy munkatársi feljegyzésében.

Az Alphabet „más gazdasági valósággal” szembesült, mint az elmúlt két évben, amikor gyorsan növelte a létszámot, és Pichai szerint a döntésekért „teljes felelősséget vállalt”.

Az Egyesült Államokban, ahol az Alphabet már e-mailt küldött az érintett alkalmazottaknak, az elbocsátott személyzet végkielégítést és hat hónapos egészségügyi ellátást, valamint bevándorlási támogatást kap.

Forrás: Reuters