Megdöbbentő tanulmányt adott ki az angliai Internet Watch Foundation, mely szerint már 3-6 év közötti gyermekek is szexuális bántalmazás áldozataivá válhatnak az interneten. 

Az internetbiztonsági felügyelet egy hónap alatt 51 példát látott arra, mikor a gyerekeket, köztük 3-6 éveseket manipulálnak, hogy rögzítsenek magukról felvételeket. Az esetek többségében a gyermek testvére vagy barátja volt az, aki manipulálta őket. A tanulmány szerint újdonság, de egyre többször fordul elő, hogy már ilyen kis korban is bántalmazás áldozatai lesznek gyermekek, és a felmérésből az derül ki, hogy egyre fiatalabb gyermekeket szemelnek ki maguknak a bántalmazók. 

Ezek az esetek a legtöbbször webkamera vagy mobil segítségével, a bántalmazott által készített felvételek, amelyet később a bántalmazók számos platformon terjesztenek. A szervezet a gyermekek zaklatása esetén segítségkérésre alkalmas telefonközpontot üzemelteti. Tapasztalataik szerint tavaly október 11. és november 10. között regisztrált bejelentések kétharmada vagy sokszorosított kép vagy videó volt, vagy ugyanazokat a gyerekeket tartalmazta többször is.

“Bizonyos esetekben a gyerekeket becsapják vagy zsarolják, hogy szexuális képet vagy videót készítsenek és osszák meg magukról. A képek gyakran a hálószobájukban vagy egy másik otthoni helyiségben lévő gyerekekről készülnek, és fizikailag nem, de virtuálisan jelen lehet a bántalmazó az interneten keresztül” – írja a jelentés. Azt látják, hogy a 3-6 éves gyerekek felvételei olyanok, mintha előadáson lennének, a közönség kedvében szeretnének járni. A szervezet szerint sok esetben valószínűleg nem ez az első alkalom, hogy ezeket a gyerekeket kihasználják. Az IWF szerint több olyan kép és videó is megjelent, amelyeken a gyerekek elmélyülten a kamerába néznek, feltehetően azért, hogy olvassanak vagy nézzenek valamit, majd lemásolják azt.

A jelentés szerint 2021 volt a legrosszabb év a gyermekek online szexuális zaklatása tekintetében, mivel 252 000 olyan URL-ről számoltak be, amelyek gyermekek – 18 éven aluliak – szexuális zaklatását ábrázoló képeket vagy videókat tartalmaztak, szemben az előző évi 153 000-rel. Ebből 182 000 saját készítésű anyag volt, a legnagyobb korcsoport a 11-13 évesek, ahol 148 000 bejelentés érkezett.

Forrás: The Guardian