Igen, jól olvasta kedves olvasó, ez igen nagy összeg, és jóval nagyobb galiba, mint amibe a TikTok került azzal a tegnapi hírünk szerint, hogy gyűjti a MAC címeket. Az Instagramra ugyanis azt akarják rábizonyítani, hogy több mint 100 millió felhasználójáról gyűjtötte a biometrikus adatokat.

Szóval az Independent szerint a büntetés elérheti az 500 milliárd dollárt, pláne ha kiderül, hogy a megszerzett adatokat nem csak az Instagram, de az anyacég, a Facebook is használta. A büntetés olyan nagy, hogy az majdnem eléri a Facebook piaci értékék, ami jelenleg körülbelül 740 milliárd dollár.

Volt már hasonló esete a Facebooknak, akkor peren kívüli megegyezés esetén 650 millió dollárt lettek volna hajlandóak fizetni. Akkor az egész egy fotócímkéző eszköz miatt indult, ami arcfelismeréssel tett javaslatokat arra, hogy kiket lehet látni a feltöltött képeken. 

Természetesen a Facebook jogászai szerint a per tiszta nonszensz, mivel az Instagaram nem használ arcfelismerő rendszert, arra viszont egyelőre nem válaszoltak, hogy az Instagramra feltöltött képeken lefutott-e a Facebook arcfelismerő szoftvere is.