Néhány hete léptette életbe a WhatsApp azt a korlátozást, ami szerint egy üzenetet maximum csak öt embernek lehet azonnal továbbküldeni, és csak egy csoportos beszélgetésben lehet megosztani. A Facebook tulajdonában álló üzenetküldő ezt a megoldást találta ki a koronavírussal kapcsolatos álhírek és téves információk gyors terjedése ellen, aminek a negatív hatásaira már az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmüket. A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően két hét alatt 70 százalékkal esett a továbbküldött üzenetek száma. 

A szakemberek szerint az irány jó, mert így az alkalmazást abba az irányba terelték vissza, amire eredetileg is kitalálták, vagyis a személyes üzenetek váltásra viszont ennél azért jóval hatékonyabb fellépést sürgetnek az álinformációk terjedésével szemben. 

Korábban az alkalmazás volt a hamis hírek terjedésének egyik legfontosabb helye, mikor aggódó ismerősök küldözgették a biztosnak hitt gyógymódokat, vagy a kormány közeléből származó jól értesült információkat, amik közül egyik sem bizonyult igaznak. Az üzenetküldő szolgáltatásokat azonban jóval nehezebb ellenőrizni, mint az egyszerű bejegyzéseket, ezért ezek megregulázása sokkal nagyobb feladatot jelent. 

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak a korlátozások miatt csökkent az ilyen üzenetek népszerűsége, hanem organikusan is kevésbé hiszik el az emberek, először még talán be lehetett pánikolni a főváros lezárásával riogató üzenettől, aminek a terjesztőjét azóta már a rendőrség is elkapta és eljárást indított, és talán még másodjára is aggodalomra adott okot a lángoló csernobili erdő, de miután mindkettőről kiderült, hogy semmilyen valóságalapja nincs, a hasonló üzenetek is mintha maguktól eltűntek volna. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell tartani egy újabb hullámtól. 

Forrás: BBC