1213-ban kezdődött az a hagyomány, hogy az angol uralkodó pénzt oszt kiválasztottaknak. Az első hivatalos ceremóniát II. Károly uralkodása alatt, 1662-ben tartották, mindig nagycsütörtökön. 

Idén egy 90 éves férfi is kapott jutalmat, amit az instagramos hírnevének köszönhet. Geoffrey Walker és felesége Pauline több mint 350 ezer követővel rendelkezik, pedig eredetileg azért regisztrált az oldalra, hogy egyszerűbben tarthassa a kapcsolatot az unokáival és dédunokáival. Mióta azonban így megnőtt a követőbázisa, az a célja, hogy boldogságot vigyen az emberek életébe, és hogy jótékonykodjon. Tavaly például az instagramos barátai segítségével 13 ezer fontot, azaz 5,5 millió forintot gyűjtött össze egy liftre, hogy a mozgásukban korlátozott embereknek akadálymentes legyen a közösségi ház, és a felső szint is elérhető legyen számukra. 

Walker azt mondja, hogy nem érti, miért csodálkozik mindenki, hogy internetezik, hiszen amint lehetősége volt rá, előfizetett, és azóta is használja az internetet. Hogy a hobbija miatt a királynő elismerését is megkapja, arra viszont nem számított. 

A nagycsütörtöki alamizsna már nem a pénzről szól, bár érméket kapnak azok, akik az elismerésben részesülnek. 1, 2, 3 és 4 penny érméket kapnak egy piros és egy fehér bőrszütyőben. A fehérben az érmék ezüstből vannak, és annyi penny van benne, ahány éves az uralkodó. 

Forrás: BBC, Royalmint