Előfordulhat, hogy az elmúlt néhány napban számos hangsáv hiányzik a YouTube-klipekből, köztük többek között Adele, a Green Day és az REM zenéje is. Ennek oka az Európai Színpadi Szerzők és Zeneszerzők Társaságával (SESAC) folytatott licencvita, amely nem újította meg partnerségét a YouTube-bal, amely hamarosan lejár.

A Variety szerint a SESAC jóval kisebb, mint az olyan más előadói jogokat tömörítő egyesületek, min az ASCAP vagy BMI, de amint azt a blokkolás által érintett művészek kalibere mutatja, viszonylag nagy százalékát képviseli a piactérnek.

Úgy tűnik tehát, hogy a YouTube a zene eltávolításával akarja elérni a tárgyalásokat, hogy aztán rávegye a SESAC művészeit, hogy nyomást gyakoroljanak a szervezetre a megállapodás kidolgozására.

A YouTube azt mondja, hogy: „Jóhiszemű tárgyalásokat folytattunk a SESAC-kal a meglévő megállapodásunk megújításáról. Sajnos minden erőfeszítésünk ellenére nem tudtunk méltányos megállapodást kötni annak lejárta előtt. Aktív párbeszédet folytatunk a SESAC-kal, és reméljük, hogy mielőbb új megállapodást köthetünk.”

Hamarosan kiderül, mi lesz az eredmény.

Forrás: Social Media Today