Információk szerint a brit kormány tanulmányozza a 16 éven aluli gyermekek közösségi médiához való hozzáférésének visszaszorítását, beleértve az esetleges kitiltásokat is.

A kormány azt tervezi, hogy már januárban konzultációt kezdenek annak érdekében, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek arról, hogy mekkora károkat okozhatnak a gyerekeknek a közösségi oldalak használata. A megbeszélések egyelőre magánjellegűek és kezdeti szakaszban vannak, közölték a források.

„Számos körben vizsgáljuk a gyermekek online biztonságának megőrzésének kérdését” – mondta Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője, Camilla Marshall egy szokásos csütörtöki tájékoztatón, és nem kívánta kommentálni a fontolóra vett konkrét intézkedéseket.

Az Egyesült Királyság a közelmúltban fogadta el az online biztonságról szóló törvényt, amely növeli a felhasználók közötti szolgáltatásokat kínáló vállalatok felelősségét az emberek – különösen a gyermekek – interneten való védelme érdekében, beleértve az életkor-ellenőrzési kötelezettségeket is.

Időközben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség figyelmeztette a brit szülőket, hogy ellenőrizzék a gyermekeiket a Facebookon, miután a Meta Platform Inc. úgy döntött, hogy bevezeti a titkosított üzeneteket, és ez a zaklatók elkapása miatt aggodalomra adhat okot. Csütörtökön Damian Hinds oktatási miniszter sürgette Metát, hogy „gondolja újra döntését”.

„Nem az emberek magánéletének védelméről van szó” – mondta Hinds a Times Radionak. „Ez valójában arról szól, hogy képesek-e lehallgatni és végső soron kivizsgálni és bíróság elé állítani azokat a személyeket, akik gyermekbántalmazásban vesznek részt.”

Forrás: Bloomberg