A britek internetet szabályozótestülete, az Ofcom kiadta utasításba, hogy a közösségi média cégeknek az új biztonsági gyakorlati kódexének részeként „ meg kell szelídíteni az agresszív algoritmusokat”, amelyek káros tartalmakat ajánlanak a gyermekeknek.

Az online biztonságról szóló törvény részeként bevezetett gyermekbiztonsági kódok lehetővé tették az Ofcom számára, hogy új, szigorú szabályokat állítson fel az internetes cégek számára, aminek része, hogy hogyan kommunikálhatnak a gyerekekkel. A szabályozó most arra kéri a szolgáltatásokat, hogy alapértelmezés szerint tegyék platformjaikat gyermekek számára biztonságossá, vagy hajtsanak végre szigorú életkor-ellenőrzéseket a gyermekek azonosítása az élmény biztonságosabb verzióinak biztosítása érdekében.

Azokon a webhelyeken, ahol ellenőrizni kell az életkort, az Ofcom megköveteli az algoritmikus felügyelet módosítását, hogy korlátozza a fiatalabb felhasználók kockázatát. Ez megköveteli az olyan webhelyektől, mint az Instagram és a TikTok, hogy biztosítsák, hogy a javasolt bejegyzések és a tartalomajánlatok kifejezetten figyelembe vegyék a gyermekek életkorát.

További erőfeszítéseket kell tenniük a káros tartalmak terjedésének visszaszorítására is, mint például az „erőszakos, gyűlöletkeltő vagy sértő anyagok, az online zaklatás és a veszélyes kihívásokat hirdető tartalom”.

A súlyosabb káros tartalmakat, beleértve az öngyilkossággal, az önsértéssel és az étkezési zavarokkal kapcsolatos tartalmakat, teljes mértékben el kell távolítani a gyermekek táplálékától, csakúgy, mint a pornográfiát.

Az új követelmények betartatása kihívást jelent majd. Az algoritmikus felügyeletét gyakran „fekete dobozként” írják le, és egyes vállalatok bizonytalanok abban, hogy saját rendszerük hogyan dönti el, milyen tartalmat reklámozzon és tiltson le. Az Ofcom azonban bízik abban, hogy a végrehajtás hatékony lesz.

Forrás: The Guardian