A Marketing Morzsákon írtunk már a Facebook Viewpoints nevű alkalmazásáról, amiben gyakorlatilag csak kérdőívek vannak, amiket ha elég lelkesen töltögetünk, akkor akár öt egész amerikai dollár is ütheti a markunkat.

Ezt bővítették ki most azzal, hogy már a hangunkért is fizetnek, amire azért van szükség, hogy a Portal nevű okosotthonukat fejlesszék. Ez hasonló a Google vagy az Apple megoldásaihoz, amikor csak köszönni kell a kütyünek, és az teljesíti a kérésünket (például lekapcsolja a villanyt, esetleg pizzát rendel), ha tudja.

A Facebooknál ez a vezényszó a „Hey Portal”, amit a cég szeretne minnél több kiejtésben, hangsúlyozásban, akcentusban megkapni, és ezért hajlandóak öt dollárt is fizetni. A trükk ebben, hogy még tíz Facebook-ismerősünk nevét is mondani kell, szóval csak olyanokat mondjunk, akik nem vágják le a fejünket, hogy a Facebook adatbázisában akár csak így bekerül a nevük.

Természetesen ez a lehetőség egyelőre csak az Egyesült Államokban él, de hátha egyszer bármelyik okosotthon elkezd magyarul is kommunikálni, és nekik is szükség lenne a hangunkra. Persze csak ha megfizetik azt a jó magyar 1500 forintot.