Felvállalta személyazonosságát az a belsős dokumentumokat szivárogtató Facebook-alkalmazott, aki elég sok nyugtalan éjszakát okozott már eddig is a legnagyobb közösségi oldal PR-részlegének. Frances Haugen a cég korábbi termékfejlesztője arról beszélt, hogy túl sokszor sorolták a cég érdekeit a közösség érdekei és a biztonság elé. 

A nő, aki korábban a Google-nél és a Pinterestnél is dolgozott, azt mondta a CBS-nek adott interjúban, hogy az algoritmusok optimalizálásánál az volt a fő szempont, hogy több bevételt tudjanak elérni. Az év elején hagyta ott a vállalatot, mert elkereseredett a cég üzletpolitikájától, távozása előtt azonban egy rakás belső dokumentumot és levelezést mentett el, és a Whistleblower Aid segítségét kérte. Ez a szervezet olyan embereknek nyújt jogi és egyéb tanácsadást, akik szeretnének panaszt tenni törvénysértő cégek és hivatalok ellen. A nő a Wall Street Journal újságíróival dolgozta fel a belsős dokumentumokat, amiknek jelentőségét aztán napokig próbálta csökkenteni a Facebook kommunikációs csapata. 

Az interjúban további nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg, például, hogy január 6-án, a Capitólium elleni támadásoknál túl gyorsan kikapcsoltatatták azt a védelmi algoritmust, ami a dezinformációk és álhírek terjedését akadályozta volta meg, mert így jobban pörgött az oldal. 2018-ban pedig úgy változtatták meg az algoritmusokat, hogy annak hatására a gyűlölködő tartalmak megszaporodtak, viszont ezzel együtt többen is regisztráltak az oldalra, több hirdetést tudtak eladni, így hagyták, hogy ezek terjedjenek.  Az interjúban arról is beszélt, hogy egészen egyszerűen nem éri meg az álinformáció ellen küzdő algoritmusokat lefordítani annyi nyelvre, ahány országban jelen van az alkalmazás, mert kisebb piacokon nem térülne meg a befektetés. Ha ez azzal jár, hogy a hamis hírek konkrétan emberéleteket követelnek, azzal a Facebook nem foglalkozik. 

A Facebook továbbra is tagad, szerintük Haugen állításai megtévesztőek, és alaptalanok, az a vád, hogy egy ország megosztottságáért egy tech cég felelős, nem a politika, az pedig egyenesen nevetséges. 

Forrás: BBC