Julie Inman Grant, az ausztrál eSafety commissioner (e-biztonsági biztos), és a mögötte álló digitális biztonságért felelős szervezet, figyelmeztetett, hogy a közösségi média korlátozása a fiatalok körében nem feltétlenül éri el a kívánt célt. Sőt, az intézkedés akár visszafelé is elsülhet.

A The Guardian cikke szerint a korlátozás bevezetése a fiatalokat titkos online tevékenységre késztetheti. Ahelyett, hogy megvédené őket a közösségi média káros hatásaitól, az intézkedés inkább a föld alá kényszerítené a használatát, megnehezítve a szülők és a hatóságok számára a felügyeletet. Ráadásul a fiatalok így eleshetnének attól a fontos szociális támogatástól, amelyet a közösségi média nyújthat számukra.

Grant álláspontját számos szakértő osztja, akik hangsúlyozzák a nyílt kommunikáció és az oktatás fontosságát ahelyett, hogy egyszerűen tiltanák a közösségi média használatát a fiatalok körében.

Az ellenzéki vezető, Peter Dutton azt mondta nemrég, hogy a koalíció 100 napon belül kitiltja a 16 éven aluliakat a közösségi médiából, ha megnyerik a következő választást.

A szakértők szerint viszont a megoldás nem a tiltás, hanem a tudatos használat elősegítése. Fontos, hogy a fiatalok megértsék a közösségi média előnyeit és veszélyeit egyaránt. A szülők és az oktatási intézmények felelőssége, hogy segítsék a fiatalokat eligazodni a digitális világban, és megtanítsák őket felelősségteljesen használni a közösségi médiát.

Forrás: The Guardian