Mivel a korlátozások miatt nem egyszerű most ismerkedni és randizgatni, így sokan az interneten keresnek maguknak egy kis figyelmességet és törődést, és erre a csalók is felfigyeltek. Nagy-Britanniában az előző évhez képest 20 százalékkal nőtt az olyan esetek száma, ahol a csaló virtuális romantikus kapcsolatot színlel, az áldozat bizalmába férkőzik, majd pénzt csal ki tőle. 

Tavaly 68 millió fontot, azaz több mint 27 milliárd forintot csaltak ki így emberektől. Valentin-nap közeledtével pedig még óvatosabbnak lenni. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy 

  • ne utaljon a másiknak pénzt, ne adjon hozzáférést a bankszámlájához, és ne vegyen fel más nevében hitelt. 
  • ne adja oda személyes okmányok másolatát
  • ne fektessen be pénzt a másik tanácsára
  • ne fogadjon és ne küldjön csomagokat a másik nevében

Tippeket is adnak, például érdemes fordított képkeresést használni, hogy kiderüljön ha a profilképek lopottak, és ha úgy gondolja, hogy család áldozata lett, akkor azonnal jelentkezzen a hatóságoknál. 

Tavaly az ilyen jellegű csalások nagyobb anyagi kárt okoztak, mint az online vásárlásos csalások. A csalók nagyon meggyőzőek tudnak lenni, és gyakran heteket udvarolnak valakinek, mielőtt előállnak egy olyan sztorival, amiben hirtelen pénzre vagy valamilyen nagy értékű elektronikai cikkre lesz szükségük. 

Ennél nagyobb gondot okozhat, ugyanis az áldozat is bűnrészessé válik, ha tudtán kívül pénzmosásban vesz részt. A Lloyds Bank szerint különösen az 55-64 év közöttiek veszélyeztettek. A csalók először a társkereső oldalt használják, aztán a csevegéshez áttérnek a közösségi oldalakra, titkosított üzenetküldő alkalmazásokra, ami megnehezíti a bizonyítási eljárásokat, és az elkövetők felkeresését. Nagyon sokan vannak, akik szégyenként élik meg, hogy kihasználták őket, ezért nem fordulnak a rendőrséghez, pedig az angol rendőrségnek sikerült több esetben is ha nem is az összes, de valamennyi pénzt visszaadni az áldozatoknak. 

Forrás: BBC