A Stanford Egyetem kutatóinak új jelentése szerint a Mastodon, a Twitter lehetséges alternatívájaként népszerű közösségi médiaplatform hemzseg a gyermekek szexuális zaklatását célzó tartalomtól. A kutatók mindössze két nap alatt 112 esetben találtak gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagot a nagyjából 325 ezer elemzett bejegyzésből.

A Stanfordi Internet Obszervatórium jelentése szerint „554 olyan tartalmat találtak, amelyet a Google Biztonságos Keresés a legnagyobb biztonsággal azonosított szexuális jellegűnek”.

Körülbelül öt percbe telt megtalálni a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó tartalom első példányát.

A Mastodon egy decentralizált közösségi média oldal, ellentétben a nagyobb cégekkel, mint például a Facebook, a Twitter és a YouTube.

Ez azt jelenti, hogy több példánynak nevezett szerver fut egymástól függetlenül, és a felhasználók létrehozhatják saját fiókjukat. Minden csoport megalkotja saját magatartási kódexét és szabályzatát. Ezeket „helyi szinten, és nem felülről lefelé, mint a vállalati közösségi médiát kényszerítik ki, így ez a legrugalmasabb a különböző embercsoportok igényeire való reagálásban” – állítja Mastodon.

„Abban az időben, amikor a mértékletesség és a szólásszabadság metszéspontja nehéz téma, a decentralizált közösségi hálózatok jelentős figyelemre és sok millió új felhasználóra tettek szert” – írta David Thiel és Renée DiResta, a Stanford kutatói hétfőn közzétett jelentésükben, amelyről először a Washington Post számolt be.

Azt mondják, hogy a közösségi médiának ez a „decentralizált” megközelítése biztonsági kihívásokat jelent, mivel nincs központi moderátorcsapat, amely eltávolítaná a gyermekbántalmazási képeket.

„Bár a Mastodon lehetővé teszi a felhasználói bejelentéseket, és moderátori eszközökkel is rendelkezik ezek áttekintésére, nincs beépített mechanizmusa a CSAM (gyermekekkel való szexuális zaklatással kapcsolatos anyag) bejelentésére az érintett gyermekbiztonsági szervezeteknek” – írja Thiel és DiResta.

„Nem rendelkezik olyan eszközzel sem, amely segítené a moderátorokat abban az esetben, ha traumatikus tartalomnak vannak kitéve.”

A Mastodon népszerűsége azóta növekszik, hogy Elon Musk átvette a Twittert. A múlt héten Eugen Rochko alapító és vezérigazgató elmondta, hogy a platform havi aktív felhasználóinak száma elérte a 2,1 milliót.

Thiel és DiResta azzal érvelnek, hogy bár a decentralizált közösségi média segíthet „egy demokratikusabb környezet előmozdításában”, a „virágoztatás” érdekében meg kell oldania a biztonsági problémákat.

Forrás: Euronews