“A legfurcsább dolog volt, amin valaha dolgoztam” – foglalta össze Satya Nadella azt az időszakot, mikor Donald Trump nyomására a Microsoftnak fontolóra kellett vennie, hogy felvásárolja a TikTokot. 

Mindez még 2020 augusztusában történt, amikor arról szóltak a hírek, hogy a Microsoft részesedést vásárolna a TikTokban. Maga a megállapodás is elég furcsa, és bonyolult lett volna, a TikTok visszautasította, majd másnap az Oracle állt elő egy teljesen más típusú, de hasonló tartalmú megállapodási tervvel. 

Nadella egy konferencián beszélt arról, hogy ő is kíváncsi mit nyert volna igazából ezzel a Microsoft. Elmondta, hogy az egész azért is furcsa, mert a TikTok kereste meg őket, nem pedig fordítva, hogy egy amerikai cég segítsen nekik leküzdeni a biztonsági problémákat. Mint emlékezetes, Donald Trump adminisztrációja nemzetbiztonságra, és az amerikai állampolgárok adatainak biztonságára hivatkozva szerette volna kitiltani a TikTokot az országból. 

A Microsoft elnöke arra gondolt, hogy a TikTok nem is lenne rossz partnere a Microsoftnak, hiszen közösségi, felhő alapú, szerepet játszik benne a mesterséges intelligencia. Úgy érezte, hogy ha összefognak, sokat tudtak volna tenni a gyerekek és a fiatalok biztonsága érdekében is, ráadásul úgy tűnt, hogy a kormány számára fontos, hogy a felhőszolgáltatás amerikai cég kezében legyen. Nadella egy darabig azt érezte, hogy ezt szeretné a kormányzat is, de aztán már úgy tűnt, hogy ők sem tudják mit szeretnének, vagy nem lenne fontos többé a kérdés. Olyannyira, hogy a TikTok azt mondta a Microsoftnak, hogy kivárnak a megállapodással, mert úgy tűnik, mintha el is felejtődött volna az ultimátum. És igazuk is lett. Aztán jött a hír arról, hogy az Oracle is tárgyal a TikTokkal, és akkor már a Microsoft vezetője is összezavarodott. A beszélgetésen azt mondta, hogy jelenleg elégedett azzal, amijük van, és ha a TikTok újra fel szeretné venni a fonalat, ő jelenleg akkor sem tenni ajánlatot. 

Forrás: The Verge