Európa egyik legnagyobb lőszergyártója azt nyilatkozta, hogy az ukrajnai háború miatt megnövekedett kereslet kielégítésére tett erőfeszítéseket meggátolta egy új TikTok adatközpont, amely monopolizálja az elektromosságot a régióban, közel a legnagyobb gyárához.

A norvég kormány társtulajdonában lévő Nammo vezérigazgatója elmondta, hogy legnagyobb közép-norvégiai gyárának tervezett bővítése akadályba ütközött az energiafelesleg hiánya miatt, mivel a TikTok új adatközpontja elvesz mindent előlük.

„Aggódunk, mert úgy látjuk, hogy jövőbeli növekedésünket kihívás elé állítja a macskavideók tárolása” – mondta Morten Brandtzæg a Financial Timesnak

Brandtzæg szerint a tüzérségi lövedékek iránti kereslet a szokásosnál 15-ször nagyobb, és az európai hadiiparnak 2 milliárd eurót kell befektetnie új gyárakba, hogy lépést tudjon tartani Ukrajna igényeivel.

Egyes becslések szerint Ukrajna napi 6-7000 tüzérségi lövedéket lő ki, és több mint egy éves háború után lőszerhiánnyal néz szembe.

Az Európai Unió vezetői olyan programot jelentettek be, amely 1 milliárd eurós alapból megtéríti az Ukrajnának tüzérségi lőszert kínáló országokat, miközben további 1 milliárd eurót fordítanak a lőszergyártási kapacitás növelésére az egész blokkban.

De úgy tűnik, hogy a Nammo tervei a legnagyobb gyártóüzem bővítésére ütköznek a TikTok arra irányuló erőfeszítéseivel, hogy javítsa imázsát a világszerte növekvő számú tilalom mellett az európaiak adatainak helyben történő elhelyezésével.

Forrás: The Guardian