Az Instagram vezetője, Adam Mosseri állt a Kongresszus elé szerdán, hogy megválaszolja a szenátorok kérdését többek között arról, hogy valóban negatív hatással lehet-e az oldal az fiatal lányok testképére, és milyen intézkedésekkel szeretnék megvédeni a tiniket. A két és fél órás meghallgatás során Mosseri olyan válaszokat adott, amelyek gyakran frusztrálták azokat a törvényhozókat. 

A szenátorok szerint a válaszok egyáltalán nem voltak kielégítőek. Ed Markey szenátor szerint arra a kérdésre, hogy a platform megfontolná-e a célzott hirdetések betiltását, különösen a gyermekek számára, Mosseri “túl homályos” válaszokat adott. Marsha Blackburn szenátor a meghallgatás végén azt mondta, hogy Mosseri „érzéketlennek” hangzott, különösen a platform a tinédzserek öngyilkosságára gyakorolt ​​hatására vonatkozó kérdések alatt. Az átláthatóságnak kellett volna a meghallgatás kulcsmomentumának lenni, de ez nem jött el. 

A szenátorok több esetet is felhoztak, például egyikük a csapatával egy 15 éves tinédzser profiljával szeretett volna fiókot létrehozni, ami nyilvános lett annak ellenére, hogy a cég azt állítja, 16 év alatt csak privát profilt lehet készíteni. Mosseri szerint a hiba az asztali alkalmazásban van, kijavítják. Egy másik szenátor csapata 13 éves lányként próbálta ki az alkalmazást, ami javaslatott tett néhány híresség követésére, amit ők elfogadtak, majd az ajánlások azonnal megteltek plasztikai beavatkozásra buzdító posztokkal. Mosseri erre azt válaszolta, hogy az ilyen esetek ritkák. Egy másik látszólagos ellentmondásban Mosseri először azt mondta, hogy a gyermekeket célzó hirdetések csak életkor-, nem- és helyadatokat használhatnak. Később egy másik kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a gyerekek alkalmazáson belüli tevékenységét is figyelembe vették. 

Mosseri azt mondta, hogy fontolgatnak néhány változtatást, például a kronologikus feed visszahozását. Azt is javasolta, hogy hozzanak létre egy iparági felügyeleti testületet a platformokon a fiatalok biztonságával kapcsolatos szabványok kialakítása érdekében, aki pedig ezeknek megfelel, az megkapná azt a védelmet, amely a platformok mentességét biztosítja a harmadik féltől származó tartalmakkal szemben. Arról is beszélt, hogy nem tettek le teljesen a gyerekeknek szánt Instagram tervéről. 

Forrás: Adweek