A pénteki zárásig a Meta részvényei 178%-kal emelkedtek az év során, ami minden idők legjobb évének számít a cég életében, meghaladva a 105%-os ugrást 2013-ban, ami a Facebook részvénykibocsátása után volt. A részvény árfolyama hétfőn további 2,9%-kal 344,62 dollárra emelkedett, ami majdnem két éve a legmagasabb. Már csak 10%-kal marad el a 2021 szeptemberében elért rekordtól, közel a legújabb technológiai fellendülés csúcsához. Csak az Nvidia chipgyártó zárt jobb évet, pénteken 235%-kal emelkedett.

A Meta hatalmas visszapattanása igazolja Zuckerberg február eleji nyilatkozatát, miszerint 2023 lesz a vállalat „hatékonysági éve” a részvények 64%-os zuhanását követően. Ezt hatalmas költségcsökkentéssel érte el: a Facebook anyavállalata több mint 20 ezer munkahelyet szüntetett meg, Zuckerberg pedig elismerte, hogy a gazdasági kihívások, az erősödő verseny és a hirdetési veszteségek sokkal alacsonyabbra hozták a bevételüket, mint amire számított.

A tavalyi csökkenő eladások három egymást követő negyedéve után 2023-ban visszatért a növekedés, a harmadik negyedévben pedig a Meta 23%-os bővülést ért el, ami az elmúlt két év legélesebb növekedése. Az eredményeket a digitális reklámozás fellendülése és az olyan versenytársakkal szembeni piaci részesedés növekedése okozta, mint au Alphabet és Snap.

A Longbow Asset Management vezérigazgatója, Jake Dollarhide szerint a legnagyobb katalizátor Zuckerberg „szemléletváltása” volt, aki hajlandó volt meghallgatni a részvényesek aggályait. Míg Zuckerberg továbbra is jelentős mértékben fektet be a metaverzumba, amelyet cége jövőjének tekint, az üzletet a most ténylegesen fontos dolgok felé irányította, mint például a hirdetések, és válaszolt a befektetők aggodalmaira a kontrollálatlan kiadásokkal kapcsolatban.

Persze az aggodalmak nem szűntek meg a Metával kapcsolatban. Az EU-ban továbbra is harcol az új adatvédelmi törvénnyel, folyamatosa aggodalmak vannak a gyerekek védelmével kapcsolatban, és már csak a tény, hogy a Tiktok mennyire növekszik, elég nagy gondot okoz a cégnek.

Forrás: CNBC