Egy belső e-mail szerint a TikTok elismerte, hogy saját alkalmazását használta újságírók utáni kémkedésre, illetve az újságírók forrásainak felkutatására.

Az adatokhoz a TikTok kínai anyavállalata, a ByteDance alkalmazottai fértek hozzá, és a riporterek fizikai mozgásának nyomon követésére használták őket. Reakciójukban elbocsátották a cég vezető belső ellenőrét, Chris Lepitakot, aki az akcióban részt vevő csapatot vezette, míg kínai székhelyű menedzsere, Song Ye lemondott.

Megvizsgálták azon újságírók IP-címét, akik a TikTok alkalmazást használták, hogy megtudják, ugyanazon a helyen tartózkodnak-e a bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsított alkalmazottakkal. Egy e-mail szerint az erőfeszítés, amely a BuzzFeed korábbi riporterét, Emily Baker-White-ot és a Financial Times riporterét, Cristina Criddle-t célozta meg, többek között sikertelen volt, de legalább négy, az Egyesült Államokban és Kínában tartózkodó személyzeti tag helytelenül hozzáfért az adatokhoz. Most mind a négyet kirúgták. A cég illetékesei elmondták, hogy további lépéseket tesznek a felhasználói adatok védelme érdekében.

A ByteDance vezérigazgatója, Rubo Liang azt mondta egy belső e-mailben, hogy „mélységesen csalódott” „Azt a közbizalmat, amelynek kiépítésére hatalmas erőfeszítéseket fordítottunk, jelentősen aláássa néhány személy helytelen magatartása… Úgy gondolom, hogy ez a helyzet mindannyiunk számára tanulságul fog szolgálni.”

A ByteDance és a TikTok kezdetben kategorikusan cáfolta a vádakat, amikor először jelentették őket. A cég azt állította, hogy „nem tudja figyelemmel kísérni az amerikai felhasználókat a cikk által bemutatott módon”, és hozzátette, hogy a TikTokot soha nem használták „az amerikai kormány tagjainak, aktivistáinak, közéleti szereplőinek vagy újságíróknak” „célzásra”. Ezeket az állításokat ma már hamisnak ismerik el.

A New York Times által korábban közölt tényfeltárás növelheti a TikTokra nehezedő nyomást a törvényhozók és a Biden-kormányzat részéről, az amerikai felhasználói adatokkal kapcsolatos biztonsági aggályok miatt.

A Kongresszus ezen a héten törvényt fogad el, amely megtiltja a kormányzati alkalmazottak TikTok letöltését vagy használatát kormányzati tulajdonú eszközeiken, és több mint egy tucat kormányzó tiltotta meg az állami alkalmazottak TikTok használatát állami tulajdonú eszközökön.

Forrás: The Guardian