Egy meglepően izgalmas összeesküvés-elmélet terjed a TikTokon, ami szerint a pandák nem léteznek, hanem csak emberek beöltöznek medve jelmezbe. 

Az elmélet nem is olyan új, először 2015-ben jelent meg a Redditen. Néhány embernek csak az gyanús, hogy túlságosan emberszerű a mozgásuk, mások az olyan képtelenségekre hívják fel a figyelmet, mint hogy ragadozók, de csak bambuszt esznek, vagy hogy fogságban nem élnek szexuális életet, de mégsem haltak még ki. És felhoztak olyan példákat is, mikor néhány állatkert pandákat hamisított, és medvéket festett át, vagy mikor egy olasz cirkusz kutyákat festett be pandának. Ez a legtöbb ember szerint kegyetlen állatkínzás, a pandatagadók szerint annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy ezek az állatok nem léteznek. 

A TikTokon az összeesküvéselmélet komolyabb, mint a néhány hónappal ezelőtti, a madarak létezését megkérdőjelező elmélet, ami egyébként egy mémből indult, és a az online félretájékoztatáson szeretett volna nevetni, de aztán önálló útra, és valódi követőtáborra tett szert.   A pandák esetében az egyik videóban több mint 218 000 kedveléssel egy alkotó részletezi elméletét, miszerint a pandák nem valódiak, mert nem dokumentálják őket a kínai történelmi irodalomban (ez valójában nem igaz; a pandák megfigyeléseit az ókori kínai történelem dokumentálja, és a Qin-dinasztia orvostudománya például menstruációs tünetek enyhítésére ajánlja a szőrüket.). Ez után hamar összeköti ezt az összeesküvéselméletet a QAnon kedvencével, miszerint a politikai és társadalmi elit egy pedofil-kannibál szekta, akik gyerekekkel kereskednek.

Forrás: Rolling Stone