Belső levelezések, jegyzetek és a költségvetés átcsoportosításából arra lehet következtetni, hogy Mark Zuckerberget már nem igazán érdekli, hogy egy-egy választásba hogyan avatkoznak bele a közösségi oldalon terjesztett álhírek, neki inkább a Metaverzum a fontos. 

„Jelenleg az a legfontosabb, ami érdekel, hogy senki ne szóljon bele a különböző 2018-as választásokba szerte a világon” – mondta a Facebook vezérigazgatója egy maratoni, ötórás tanúvallomása során a Kongresszus előtt az év áprilisában, ahol arról volt szó, hogyan lépett fel a Kreml a Facebookon a 2016-os választások során, hogy dezinformációt és káoszt terjesszen.  2022-re ez a lelkesedés viszont alábbhagyott. 

A New York Times információi alapján Zuckerberg már nem találkozik rendszeresen a választási csapatával, és ehelyett a metaverzum projekt a legfontosabb számára. A jelentésből az is kiderül, hogy a választási fenyegetések megfigyelésével foglalkozó alkalmazottak száma a 2020-as 300 teljes munkaidős tagról mára mindössze 60-ra csökkent, miközben az Egyesült Államokban közeleg a félidős választás. 

A dezinformáció Facebookon való terjedésének nyomon követése nehéz lehet, de a CrowdTangle nevű eszköz, amelyet a Facebook 2018-ban vásárolt, fontos eszközzé vált a kutatók és újságírók számára a választások körüli új dezinformációs trendek nyomon követésére. Most ezt is megszüntetik, illetve lecserélik, de az eddigi információk alapján, nem biztos, hogy eljut az újságírókig, pedig például ez volt az az eszköz, amelynek köszönhetően kiderült, hogyan vezetett népírtáshoz Mianmarban a közösségi oldalon terjedő dezinformáció, vagy a coviddal kapcsolatos álhírek. 

Forrás: Vice