A TikTok közösségi média-platform kínai tulajdonosa, a ByteDance mintegy 6 milliárd dollár működési nyereséget ért el az idei első negyedévben, mintegy kétszeresét az egy évvel korábbinak – közölte a The Wall Street Journal a vállalati alkalmazottak között megosztott pénzügyi mutatókra hivatkozva.

A cég tavalyi működési nyeresége meghaladta a 20 milliárd dollárt, míg 2021-ben több mint 7 milliárd dollár működési vesztesége volt. A ByteDance részvényeivel nem kereskednek nyilvánosan, és a társaság hivatalosan nem hozza nyilvánosságra a pénzügyi eredményeit.

A WSJ birtokába jutott jelentés szerint a ByteDance tavalyi bevétele 38 százalékkal, 85,2 milliárd dollárra nőtt. A bővülés lassult a 2021. évi csaknem 80 százalékos növekedéshez képest.

Az idei első három hónapban a cég bevétele éves szinten 34 százalékkal, 24,5 milliárd dollárra emelkedett.

A bevétel növekedésével párhuzamosan a társaság csökkentette a költségeket 2022-ben. Így például a ByteDance marketingköltségei 14,8 milliárd dollárra csökkentek tavaly az egy évvel korábbi 19,2 milliárd dollárról, a kutatási és fejlesztési kiadások 14,6 milliárdról 8,7 milliárd dollárra, az általános és adminisztratív költségek pedig 8,3 milliárd dollárról 4,5 milliárd dollárra estek.

A lap által idézett források szerint a ByteDance felajánlotta, hogy részvényenként 160 dolláros áron visszavásárol 300 millió dollárnyi saját részvényt volt és jelenlegi amerikai alkalmazottaitól. Összességében mintegy 1,4 milliárd részvény van forgalomban, és a javasolt visszavásárlási ár alapján a cég piaci tőkeértéke mintegy 223,5 milliárd dollár, szemben az egy évvel korábbi 300 milliárd dollárral.

Forrás: MTI