A 31 éves Alan Colie-t felmentették a Classified Goons YouTube-csatornát üzemeltető, 21 éves Tanner Cook (képünkön) lelövésének vádja alól. Az esküdtszék a nála található, engedéllyel tartott lőfegyverek tekintetében megosztott, és úgy döntöttek, hogy az egyikben elítélik, a másikban pedig felmentik.

Az április 2-i lövöldözés Washington DC-től mintegy 45 percre nyugatra fekvő Dulles városközpontban található élelmiszerudvarnál pánikot keltett. Colie azután lőtte hason Tanner Cookot, miután a 21 éves youtuber nem hagyta békén, és a csatornájára jellemző, arcba tolt kamerával zaklatta Colie-t.

Colie ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, önvédelemből cselekedett. Ennek adott most helyt a bíróság, igaz sokáig húzódott az esküdtek tárgyalása, mert először megosztottak voltak a kérdésben. Nem volt egyértelmű, hogy jogos volt-e ekkora erő alkalmazása egy – az ügyészség szerint – csínytevés elhárításában.

Colie védőügyvédje, Adam Pouilliard szerint a lőfegyver vádjával kapcsolatos ítélet nem egyeztethető össze a törvénnyel, tekintettel arra, hogy Colie-t önvédelmi okokból felmentették. Kérte a bírót, hogy helyezze hatályon kívül az ítéletet. A bíró a jövő hónapban tartandó tárgyaláson fogja meghallgatni az ezzel kapcsolatos érveket.

Pouilliard a csütörtöki záróbeszéd során elmondta, hogy ügyfele fenyegetve érezte magát a csaknem kétméteres Cook miatt, akinek a célja az volt, hogy reakciót váltson ki belőle, amit aztán felölt a csatornájára.

Cook csatornája azóta is él és virul, továbbra is jelennek meg rajta hasonló videók, és saját bevallása szerint havi 2-3 ezer dollárt keres vele.

Forrás: The Guardian