Izgalmas látni, mikor a közösségi oldalak, amiben sokan csak a szórakozást és néhányan a negatívumokat látják, társadalmi kérdésekben is változásokat hozhatnak. Valami ilyesmi történik éppen Törökországban, amiről eddig csak kevesen tudták, hogy világszinten benne van a tíz legrosszabb munkakörülményekkel rendelkező országában. 

https://www.tiktok.com/@birindar_gzn/video/6887827261580512513

Török dolgozók a TikTokon mutatják meg, hogyan is telik a mindennapjuk, ahol az algoritmusoknak köszönhetően egy-egy bejegyzés több százezer emberhez, sőt akár milliókhoz is eljuthat a világ minden tájára. A hivatalos jelentések szerint 2016 óta folyamatosan romlanak a munkavállalók jogai. Bár a videók többségébe próbálnak humort és kreativitást belevinni, azért a felvételekből is visszaköszön, hogy milyen körülmények uralkodnak. Például gyerekek tűnnek fel a videókon, akik mezőgazdasági munkát végeznek, vagy kiderülnek a körülmények, hogyan élnek folyóvíz és melegvíz nélkül a földeken dolgozók egy sátorban. Az már csak az elmesélésekből derül ki, hogy nem hogy szakszervezetük nincs, de a járulékokat sem fizetik utánuk, így társadalombiztosításuk sincs. A hivatalos adatok szerint tavaly 2,427 ember vesztette életét Törökországban a munkahelyén. 

A munkavállalók között sok a fiatal, akik szeretnek a közösségi oldalakon lógni, szertnek lájkokat kapni, és közben sokszor nem is tudatosan tárják a világ elé a körülményeket. “Mikor más emberek látnak, úgy érzem élek, és nyomot hagytam a világban” – mondta egyikük. A szakemberek szerint azonban most itt lenne az ideje, hogy a sokszor milliós nézettségű videók hatására a világ elérné, hogy ezeknek az embereknek jobb legyen a mindennapi munkakörülménye. 

Forrás: The Guardian