A kíváncsiságuk csillapítására törekvő fiatalok egyre gyakrabban fordulnak a TikTokhoz, mint helyettesítő keresőmotorhoz, gyakorlatilg már a Google helyett. Ez általában megfelelő találatokat ad, ha éppen filmajánlásokat vagy éttermet keresünk. A NewsGuard új kutatása viszont azt találta, hogy a TikTok rendkívül komolyan félre is tájékoztat. 

Amikor a NewsGuard emberei szeptemberben prominens híreket kerestek, a tényeket ellenőrző szervezet a felbukkant videók csaknem 20 százalékában téves információkat talált. A vizsgálat részeként 540 TikTok-videót elemeztek, amelyek közül 105-ben „hamis vagy félrevezető állításokat” találtak.

„Ez azt jelenti, hogy az ukrajnai orosz inváziótól az iskolai lövöldözésig és a COVID-oltásokig terjedő témákban végzett keresések során a TikTok felhasználóit folyamatosan hamis és félrevezető állításokkal táplálják” – írta a NewsGuard.

A NewsGuard tanulmánya azt is megjegyezte, hogy míg a tanulmányban részt vevő négy amerikai elemző semleges és összeesküvéssel terheltebb keresési kifejezéseket is használt, a TikTok gyakran javasolt ellentmondásos kifejezéseket. A „klímaváltozás” szó beírása azt eredményezheti, hogy az alkalmazás a „klímaváltozás nem létezik” keresést javasolhatja, de ugyanígy járt a Covid-vakcina is, ahol olyan szavakat tett a végére kiegészítésként, ami az oltás elutasítását erősítette.

A tanulmány ezen kívül több TikTok-videót talált, amelyek a COVID hamis gyógymódjait és az abortuszt előidéző ​​házi készítésű készítményeket hirdetik. A legjobb esetben ezeknek az állítólagos gyógymódoknak egyáltalán nincs hatása, viszont rosszabb esetben aktívan veszélyesek lehetnek az egyén egészségére.

Ez különösen aggasztó, mivel az Egyesült Államokban a biztonságos abortuszokhoz való hozzáférés már nincs jogilag védve, így a kétségbeesett emberek kiszolgáltatottá válnak ennek a veszélyes félretájékoztatásnak.

„Bár a TikTok szóvivője 2022 júliusában azt mondta a NewsGuardnak, hogy a gyógynövényes abortuszt népszerűsítő videók sértik az oldal közösségi irányelveit, és eltávolítják őket, a tényellenőrző megállapította, hogy két hónappal később a gyógynövényes abortuszokkal kapcsolatos tartalom továbbra is könnyen elérhető a platformon” – írta a NewsGuard.

„Közösségi irányelveink egyértelművé teszik, hogy nem engedélyezzük a káros félretájékoztatást, beleértve az téves orvosi információkat, és eltávolítjuk a platformról” – mondta a TikTok szóvivője a Mashable-nek adott nyilatkozatában. „Hiteles forrásokkal működünk együtt, hogy felemeljük a valódi tartalmat a közegészségügyi témákban, és együtt dolgozunk független tényellenőrzőkkel is, akik segítenek megerősíteni a tartalom pontosságát.”

Forrás: Mashable