Will Cathcart, a WhatsApp vezetője azt mondta, hogy a platform nem fogja betartani az Egyesült Királyság által javasolt online biztonsági törvényt, ami veszélyeztetheti az alkalmazás jövőbeli működését Nagy-Britanniában.

A javasolt törvényjavaslat értelmében az Egyesült Királyság kormánya megkövetelné az összes közösségi médiától és üzenetküldő platformtól, hogy frissített moderációs eljárásokat alkalmazzanak minden felhasználói tartalomra a felhasználók védelme és a káros viselkedések kezelése érdekében. De teljes titkosítás mellett lehetetlen lenne, hogy egy platform betartsa ezt, mivel a felhasználói tartalmak nem férnének hozzá a moderátorcsapatok számára.

Az egyetlen válasz tehát az alapértelmezett titkosítás eltávolítása, ami Cathcart szerint nem lehetséges, ugyanis a felhasználóik 99 százaléka Nagy Britannián kívül van, és egyébként gyakorlatilag mindenkinek első számú fontosság, hogy a WhatsApp biztonságot nyújt számukra a titkosítás miatt.

Bár Cathcart kifejezetten csak a WhatsApp nevében tud beszélni, elméletileg ugyanez vonatkozik a Meta összes üzenetküldő alkalmazására is, a cég pedig még mindig a teljes titkosítás bevezetésén dolgozik alapértelmezés szerint a Messengeren és az Instagram Directen is.

A jelenlegi javaslat szerint, ha a Meta nem tudna vagy nem akarna igazodni a bejövő szabályokhoz, akkor éves forgalmának 4 százalékáig terjedő bírságra számíthatna, ami arra kényszerítheti a Metát, hogy újragondolja kitettségét a régióban.

Az Egyesült Királyság kormánya régóta ellenzi a Meta kiterjesztett titkosítási törekvését. Tavaly szeptemberben az Egyesült Királyság belügyminisztere, Priti Patel felszólította a Metát, hogy gondolja át az üzenetek titkosításának kiterjesztésére vonatkozó terveit, mivel ez akadályozhatja a rendőrség azon képességét, hogy kivizsgálják és megakadályozzák a gyermekbántalmazást. Akkoriban Patel „katasztrofálisnak” nevezte a teljes titkosításra való átállást.

Más brit bűnüldöző és biztonsági tisztviselők is ezt visszhangozták, és felszólították az Egyesült Királyság kormányát, hogy hajtson végre új törvényeket annak érdekében, hogy megakadályozza a Metát abban, hogy titkosító fal mögé álcázva hatékonyan elősegítse a bűnözést.

Viszont ahogy Cathcart megjegyzi, a felhasználók adatvédelme elvárássá vált, és egyre többen fordulnak a privát, titkosított üzenetküldéshez, hogy szabadon kapcsolatba léphessenek barátaikkal. És mivel a Meta ehhez kíván igazodni, eddig nem volt hajlandó visszavonni a titkosítási kínálatának bővítésére vonatkozó terveket.

Ez azt eredményezheti, hogy régiónként új megközelítések bevezetésére kényszerülhet a cég, vagy ahogy már fentebb olvasható, teljesen ki kell vonulnia az Egyesült Királyságból.

A törvényjavaslat várhatóan az év közepén kerülhet a parlament elé.

Forrás: Social Media Today