Óriási gond van a Youtube-on terjedő, a klímaváltozást elutasító videókkal, derült ki a klímaváltozás ellen küzdő Avaaz csoport felméréséből. Természetesen már alapból a tartalommal is baj van az ilyen videóknál, de a legnagyobb probléma, hogy ha valaki véletlenül beleakad egy ilyen tartalomba, akkor a Youtube ajánlási rendszere nagy valószínűséggel egyre többet fog neki ebből feldobni.

Az Avaaz 5537 videót talált a “climate change,” global warming” és “climate manipulation” keresőszavakkal, amiknél a „következő videó” résznél nagy valószínűleg összeesküvéselméletet bemutató videó következett. Az elsőnél 8 százalék volt a klímaváltozást elutasító „következő videók” aránya, a második keresőszónál 16, a harmadiknál pedig 21 százalék. Ezekben szinte mindig megjelent, hogy nem az ember tehet a klímaváltozásról, illetve más téves információkkal volt tele.

% of Climate Change Misinformation Videos for Each Search Term

Arra jutottak, hogy öt emberből egy biztosan egy klímaváltozást elutasító videót fog elindítani, ha rákeres pusztán arra, hogy globális felmelegedés, és ezután bekerül egy spirálba, ami csak hasonló videókat fog neki feldobálni.

Az Avaaz szerint a tudósok keményen dolgoznak, hogy tudományosan bemutassák az embereknek mi is ez a klímaváltozás, és mennyiben tehet róla az egyszerű polgár, az ilyen videók pedig egy szempillantás alatt tönkretehetik ezt a munkát, mivel nagyon hatásosan és egyszerűen vannak tálalva benne a téves információk.

% of Views and Likes on Climate Change

A Youtube-nál nem új a probléma. Tavaly év elején jelentették be, hogy sikerül visszaszorítani a direkt megtévesztő információkat tartalmazó videókat, így jóval kevesebb ilyen került automatikusan az emberek elé. Most ugyanezzel harcolnak, bár az Avaaz szerint hatalmas reklámbevétele származik az ilyen videókon lévő hirdetésekből a Youtube-nak, és emiatt nem is igyekeznek annyira eltávolítani ezeket, de ezt a Youtube- tagadja.