Egy, a világ több mint 80 tényellenőrző szervezetéből álló tényellenőrző csoport szerint a YouTube világszinten a legnagyobb platformja az online félretájékoztatásnak és az álhíreknek, emiatt arra szólítják fel a céget, hogy tegyen többet az álhírek terjedése ellen.

CNN beszámolója szerint a Susan Wojcicki Youtube-vezérnek címzett nyílt levélben a csoport azt írja, hogy nem elég, amit eddig tettek a félretájékoztatás megfékezése érdekében, emiatt egy csomó javaslatot is tett a szervezet, hogy miként lehet jobbá tenni a helyzetet. Többek között a felkerülő anyagokat kontextusba kellene helyezni, valamint elzárni az álhíreket terjesztő csatornák elől a pénzt.

Reakciójában a YouTube azt állítja, több száz kiadóval működik együtt annak érdekében, hogy a különböző országok felhasználóit a tényellenőrző panelen keresztül tájékoztassák a valóságról. Elena Hernandez, a YouTube szóvivője a úgy reagált, a tényellenőrzés fontos eszköz az álhírek elleni küzdelemben, ám csak egy apró része annak a feladatnak, ami a visszaszorításhoz szükséges.

Forrás: HVG