A YouTube számos módot kínál a felhasználóknak annak szabályozására, hogy mit lássanak a szolgáltatásban, amik közül az egyik leglátványosabb módszer a nem tetszik gomb. Egy új tanulmány azonban feltárta, hogy a „nemtetszés” kifejezés aligha segített megakadályozni a rossz ajánlásokat.

Egy Mozilla-tanulmány a RegretsReporter nevű nyílt forráskódú webbővítményt használta, hogy betekintést nyerjen a YouTube ajánlásaiba, méghozzá több ezer felhasználótól.

Az adatok azt mutatták, hogy a „nem tetszik” gomb csak a nem kívánt videójavaslatok 12 százalékát állította le. A csapat rossz vagy nem kívánt ajánlást olyan videóként határozta meg, amely hasonló ahhoz a videóhoz, amelyet korábban elutasítottak.

A Mozilla tanulmánya azt is kimutatta, hogy a „nem érdekel” választása a rossz ajánlások mindössze 11 százalékát, míg az „eltávolítás a megtekintési előzményekből” választása 29 százalékát állította le. A rossz javaslatok megállításának leghatékonyabb hivatalos módja azonban a „ne ajánljuk a csatornát” választása volt, ezzel megelőzve a nem kívánt ajánlások 43 százalékát.

Vagyis a YouTube egyik vezérlője sem tette lehetővé, hogy akár a rossz ajánlások felét kiszűrjük. Valójában néhány felhasználó megjegyezte, hogy más intézkedéseket is tettek, például átváltottak inkognitómódra, VPN-eket használtak, adatvédelmi böngészőbővítményeket töltöttek le, és rendszeresen törölték a cookie-kat. Egyes felhasználók még új fiókokat is létrehoztak bizonyos YouTube-videókhoz.

Forrás: Android Authority