Nemrég mi is írtunk itt a Marketing Morzsákon, hogy egy klímavédő szervezet tanulmánya szerint a Youtube aktívan segíti a globális felmelegedést elutasító teóriák terjedését azzal, hogy ha valaki egy ilyen videóra téved, akkor nagy az esély rá, hogy továbblép róla egy még radikálisabb elképzelést bemutató videóra, és így az egész szépen beszippanthatja. Most egy másik, jóval átfogóbb, a svájci Ecole polytechnique fédérale de Lausanne és a brazil Federal University of Minas Gerais kutatói által végezett tanulmány ezt fejti ki jobban.

Az, hogy a Youtube a radikalizálódás egyik leghatékonyabb platformja, már 2018-ban is felmerült, mikor a New York Times írt róla. Már akkor is sokan foglalkoztak vele, hogy milyen könnyen rá lehet kattanni a szélsőséges teóriákra úgy, hogy az ember elkezdi egy teljesen ártatlannak tűnő videóval, lép a következőre, a következőre, aztán egyszer csak úgy áll fel a Youtube elől, hogy durván szélsőséges nézeteket kezd el hangoztatni. A mostani kutatásnak ez volt a kiindulási alapja, ezt szerették volna ellenőrizni.

Annyira alaposak voltak, hogy megvizsgáltak

  • 330 925 videót
  • 349 csatornát
  • és 72 millió kommentet,

mindezt több évre visszamenőleg, a forrásokat pedig alapvetően négy csoportba sorolták:

  • semleges
  • alt-lite (mérsékelten jobboldali)
  • intellectual dark web (jobbos-szélsőjobbos)
  • alt-right (szélsőjobbos)

Az adatokból kiderült, hogy azokra jellemző a szélsőségesebb irányba tolódás, akik a második és harmadik kategóriában néztek videókat, és kezdtek el kommentelgetni. Itt sűrűbben történt az meg, hogy egyre több tényleg szélsőséges tartalmat néztek, és a véleményük is ezekhez idomult. A semleges kategóriában nézelődők, kommentelgetők közül viszont nagyon kevesen kezdtek el eltolódni a szélsőséges irányba.

Itt azért meg kell említeni, hogy ez csak a radikalizálódás egy része, így nem lehet tudni, hogy mekkora a hatása ebben a videóknak, és mekkora az offline hatásoknak, tehát mondjuk más emberekkel való élő beszélgetésnek, a családnak, barátoknak stb. Illetve azt is felróhatják a kutatásnak, hogy csak jobboldali csoportokat vizsgáltak, de erre a válasz az, hogy ha elkezdenek más ideológiákat is vizsgálni, akkor brutálisan sok lesz az adat, és egyébként is minden bizonnyal ugyanez jönne ki, ha baloldali szélsőségeket vizsgálnának. De az egész kutatás lényege csupán a radikalizálódás vizsgálata, és ebben lényegtelen a tényleges ideológia.

Felmerül még ugye ebben a Youtube szerepe, akik sokszor csak széttárják a kezüket, hogy nem felelősek a rájuk feltöltött tartalmakért, ami egyrészt igaz, másrészt azért próbálják visszaszorítani a radikális tartalmakat hol tiltással, hol azzal, hogy nem kerülnek be az ajánlások közé ezek a videók. Az biztos, hogy a szélsőségek terjedésének megállítása a közeljövő nagy kihívása.