Egy új tanulmány szerint a youtuberekkel való egyoldalú kapcsolatok érzelmileg kielégítőbbek, mint az alkalmi barátokkal való beszélgetés.

Az Essexi Egyetem kutatása kiderítette, hogy az emberek úgy érzik, hogy az online sztárok nézése jobban felvidíthatja őket, mint a gyenge kötelékű ismerősök – például a szomszédok vagy a munkatársak. Dr. Veronica Lamarche, a Pszichológiai Tanszék munkatársa azt is megállapította, hogy az emberek kedvelik, tisztelik és megértik a kitalált karaktereket.

A tanulmány azt sugallja, hogy az online hírességek megfigyelése pozitív megerősítést kínál, annak ellenére, hogy nem tudnak rájuk igazából reagálni.

Dr. Lamarche reméli, hogy a Scientific Reportsban megjelent kutatás rávilágít arra, hogy ezek a paraszociálisnak nevezett kapcsolatok milyen szerepet játszanak a társadalomban, ahogy a közösségi média fejlődik.

„A paraszociális kapcsolatok fontos részét képezik pszichológiai eszköztárunknak, amikor arról van szó, hogy úgy érezzük, vannak olyan emberek, akik képesek érvényesíteni és támogatni minket szükség esetén, még akkor is, ha a valóságban soha nem találkozhatunk velük” – mondta Dr. Lamarche.

Három tanulmányban több mint 1080 embert vizsgáltak meg annak megítélésére, hogyan érzékelik a paraszociális kapcsolatokat. A legtöbb résztvevő – 52 százalékuk – azt mondta, hogy erős paraszociális kapcsolatuk van, 36 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy közel érzi magát egy Youtuberhez.

Nagy-Britanniában és Amerikában átlagosan 36 éves embereket vizsgált a tanulmány, ami megállapította, hogy az „egyoldalú” barátságok képesek kielégíteni az érzelmi szükségleteket a hagyományos kapcsolatokat tükröző módon. Ezeket az elképzelt kapcsolatokat valakivel, akivel soha nem találkoztak, vagy egy kitalált szereplővel, hatékonyabbnak tartották érzelmi szükségleteik kielégítésében, mint a hétköznapi ismeretségeket.

Mindazonáltal az erős kétoldalú kapcsolatokat – mint például a romantikus kapcsolatot vagy a nagyon szoros barátságot – következetesen az érzelmi szükségletek kielégítésének leghatékonyabb kapcsolatának tekintették a megkérdezettek.

Forrás: University Of Essex