Ha valakinek van Tiktok-fiókja, és rendszeresen használja is, szinte biztosan belefutott már Monica Poliba. Vagyis egész pontosan a hangjába. Poli ugyanis arról lett híres, hogy azt kiabálja:

“Attenzione, borseggiatrici! Attenzione, pickpocket!”

Közben pedig zsebtolvajokra irányítja telefonja kameráit, és veszi fel őket, ahogy azok kizsebelnek valakit. Vagyis próbálnak, mert Poli kiabálásra gyorsan kereket oldanak.

Poli annyira népszerű lett, hogy a hangját már fesztiválon is mixelték:

https://www.youtube.com/shorts/xWvBHcNoU7Q

Illetve most a New York Times is foglalkozik vele egy nagy cikkben.

Utóbbiban Poli elmeséli a történetét, ami úgy indult, hogy 30 éve Velencében elkaptak zsebtolvajokat. A csoportjuk kb. 50 fős, és mindenki járőrözik az olasz városban a turisták között. Annyira jól megy nekik, hogy 2019-ben a The Economist arról számolt be, hogy a csoport volt a felelős a Velencében elkövetett zsebtolvajok letartóztatásának egyharmadáért.

A civil csoport évtizedek óta aktív, de csak nemrégiben csatlakozott a TikTokhoz és az Instagramhoz, ahol mára több százezer ember követi őket, nagyrészt Poli asszony összetéveszthetetlen hangjának köszönhetően. Kiáltásai mémmé váltak.

A New York Times interjújából kiderült, hogy Poli mindezt munka után csinálja, amúgy takarítóként dolgozik Velencében. Számára fontos, hogy megvédje a turistákat, hiszen az olasz gazdaság nagyban rájuk épül. Azt is elmondja, hogy olyan öt éve nekitámadtak a zsebesek, és úgy helyben hagyták, hogy nyakmerevítőben kellett járnia. De ez sem rettentette vissza, azóta is megy kiabálni Velencébe, ahol a turisták először furcsán néznek rá, aztán rájönnek, hogy mit akar. Mostanában pedig már annyira népszerű lett, hogy közös fotókat is kérnek tőle.