A korábban Twitterként ismert X pert indított egy, a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció elterjedése ellen fellépő non-profit szervezetet, mert szerintük hamis állításaival arra ösztönzi az oldalon hirdetőket, hogy szüneteltessék befektetéseiket a platformon.

Amerikai médiaértesülések szerint az Elon Musk tulajdonában lévő vállalat levelet küldött a Digitális Gyűlölet Elleni Központnak (CCDH), amelyben azzal fenyegetőztek, hogy pontosabban meg nem határozott összegű kártérítést követelnek a szervezettől.

Válaszlevelükben a CCDH ügyvédei azzal vádolták az X-et, hogy „megfélemlíti azokat, akiknek van bátorságuk kiállni az uszítás, gyűlöletbeszéd és káros online tartalmak ellen”. Továbbá azt is kijelentették, hogy vállalatóriás állításainak nincs valóságalapjuk.

A bírósági kereset kiváltó oka egy júliusban megjelent, a CCDH kutatásának megállapításait magában foglaló jelentés volt, amely szerint megnövekedett a gyűlöletbeszéd gyakorisága a kisebbségi közösségekkel szemben a platformon.

Az X vezérigazgatója valótlannak minősítette a jelentést és azt mondta, hogy az „helytelen, félrevezető és elavult mérőszámok alapján”, a Twitter felvásárlása idején készült.

Ezzel ellentétben közben az X visszaengedte Kanye Westet is a platformra, aki kilenc hónappal ezelőtt azért lett kitiltva, mert Hitlert éltette és zsidó összeesküvést látott mindenhol. Első akciója most az volt, hogy minden bejegyzését törölte.

Egy hétfői bejegyzésében az X azt állította, hogy a CCDH engedély nélkül szerezhette meg a vállalat adatait. A posztban megismételték azt az állítást miszerint a kutatásban szereplő mérőszámokat kontextusból kiragadva használták fel, hogy megalapozatlan állításokat tegyenek a vállalatról.

Az X nemrégiben adatgyűjtés miatt pert indított négy, meg nem nevezett texasi szervezet és az izraeli Bright Data online adatszolgáltató ellen.

Forrás: MTI