Sportolók, politikusok, és más népszerű felhasználók mentesülnek a Facebook moderálási folyamata alól. A magyarázat szerint ez amiatt van, hogy elkerülje a közösségi oldal azt a PR-háborút vagy negatív sajtót, amit az okozna, ha az ilyen sok követővel rendelkező emberek feltöltött fotóit törölnék. Az erre a célre létrehozott program engedi, hogy ezek a kiemelt felhasználók megszegjék a szabályokat, és megússzák az olyan bejegyzéseket, amelyek egy átlagos felhasználót bajba sodortak volna. 

A program XCheck néven ismert, látszólag egy minőségellenőrző eszköz, amely a felhasználók bejegyzéseit egy magasabb státuszban lévő moderátornak adja, hogy ezzel biztosítsák, nem csúszik át semmi olyan bejegyzés, aminek nem kellene. De a beszámolók szerint a program igazából 5,8 millió felhasználót védett attól, hogy a bejegyzéseiket töröljék. Ebbe a csoportba tartozott Donald Trump és fia egy darabig, de szenátorok is a listán szerepeltek. Úgy tudni, hogy a védett személyek nincsenek tisztában azzal, hogy ők különleges elbánásban részesülnek, és többet megengedhetnek maguknak. 

A Facebook azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy jogosak a kritikák, és dolgoznak a megoldáson, de ezek olyan tartalmak, amelyeknél tulajdonképpen egy újabb ellenőrzési kört alkalmaznak, amely felülvizsgálja a bejegyzéseket. Az pedig eddig is köztudott volt, hogy a moderálási elvek engednek némi mozgásteret, ezért is okoz időről-időre gondot, hogy megkérdőjelezhető tartalmakat nem távolítanak el. 

Forrás: WSJ