Ausztrália adatvédelmi felügyelete vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy a TikTok hogyan gyűjti be a személyes adatokat, és hogy ez hozzájárulással történik-e.

Az Ausztrál Információs Biztos Hivatala (OAIC) ​​vizsgálja, hogy a közösségi média platform nem sértette-e meg az ausztrálok online magánéletét az emberek online szokásait nyomon követő marketingpixelek használatával (ezek egy pixeles kis nyomkövetőket jelentenek az oldalakon). Ez magában foglalhatja azt, hogy hol vásárolnak, mennyi ideig tartózkodnak a webhelyeken, valamint személyes adatokat, például e-mail címeket és mobiltelefonszámokat.

James Paterson liberális szenátor, aki a TikTok és anyavállalata, a ByteDance ellen kampányolt, azt állította, hogy a közösségi média platform pixeleket használ a nem TikTok-felhasználók információinak gyűjtésére.

„Ez a magatartás elfogadhatatlan bármely vállalat részéről, de különösen riasztó, mivel a TikTok a Kínai Kommunista Párt tulajdona, és a kínai hírszerzési törvények értelmében meg kell osztania az információkat a kínai kormányzati hírszerző ügynökségekkel” – mondta Paterson.

A TikTok szóvivője azt mondta, hogy a marketing pixelek használata „megfelel az összes jelenlegi ausztrál adatvédelmi törvénynek és előírásnak, és elutasítunk minden más javaslatot”.

„A pixelhasználat, amelyet hirdetési ügyfeleink önkéntesen alkalmaznak, az egész iparágra kiterjedő eszköz a hirdetési szolgáltatások hatékonyságának javítására” – mondta a szóvivő.

Az OAIC vizsgálatot folytat, mielőtt eldönti, van-e elegendő bizonyíték a követelések hivatalos kivizsgálásához.

Mark Dreyfus főügyész azt mondta, hogy az adatvédelmi biztos további jogalkotási információkat kapott –jogosítványokat gyűjtött az ehhez hasonló vizsgálatok lefolytatására, és elmondta elvárja, hogy a TikTok átlátható legyen minden kéréssel kapcsolatban.

„Amikor komoly vádak merülnek fel ezzel kapcsolatban, arra számítunk, hogy teljes mértékben együttműködnek az adatvédelmi biztossal” – mondta.

Egyébként az ausztrál adatvédelmi törvény felülvizsgálatára válaszul az új adatvédelmi jogszabály várhatóan az új évben kerül a parlament elé.

Forrás: The Guardian