Az Európai Bizottság hétfőn hivatalosan vádat emelt az Apple ellen, mert az App Store szabályaival megsérti az EU Digitális Piacok Törvényét (DMA). Ez az első alkalom, hogy egy vállalatot vádolnak a DMA megsértésével, amelynek célja, hogy kordában tartsa a nagy technológiai cégek, úgynevezett „kapuőrök” hatalmát.

A vád szerint az Apple szabályai megakadályozzák a fejlesztőket abban, hogy az ügyfeleket az App Store-on kívüli fizetési lehetőségek felé irányítsák. A DMA kimondja, hogy a kapuőröknek lehetővé kell tenniük a felhasználók számára az alkalmazásokon belüli vásárlások alternatív fizetési módjait, az Apple azonban ezt nem teszi lehetővé.

A Bizottság egy külön vizsgálatot is indított az Apple új, harmadik féltől származó alkalmazásboltokra vonatkozó szabályaival kapcsolatban. Ezek a szabályok korlátozzák a fejlesztők azon képességét, hogy saját alkalmazásboltjukat hozzák létre és terjesszék. A Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezek a szabályok tovább erősíthetik az Apple domináns pozícióját az alkalmazáspiacon.

Az Apple-nek most lehetősége van válaszolni a Bizottság vádjaira. Ha a vállalatot bűnösnek találják, a globális éves bevételének akár 10%-át kitevő bírsággal is sújthatják.

Ez a döntés fontos mérföldkő a DMA végrehajtásában. Ez azt jelzi, hogy az EU komolyan veszi a nagy technológiai vállalatok hatalmának korlátozására vonatkozó törekvéseit. Ez a döntés várhatóan hatással lesz más kapuőrökre is, és arra ösztönzi őket, hogy megfeleljenek a DMA követelményeinek.

Forrás: The Verge