Az Apple és a Meta Platforms várhatóan még a nyár előtt vádak elé néz az Európai Unióban a digitális piacokról szóló törvény (DMA) megsértése miatt – jelentette pénteken három, az ügyet közvetlenül ismerő forrás.

Az Európai Bizottság, amely márciusban indított vizsgálatot a két vállalat és az Alphabet Google-je ellen a DMA alapján, az Apple-t és a Metát kiemelt ügynek tekinti.

A DMA célja, hogy megfékezze a nagy technológiai cégek hatalmát, és biztosítsa a tisztességes versenyt az online platformokon. A törvény előírja többek között, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük a felhasználók számára, hogy eltávolítsák az előre telepített alkalmazásokat, és hogy ne részesítsék előnyben saját termékeiket és szolgáltatásaikat a riválisokkal szemben.

Az Apple és a Meta egyaránt azzal vádolható, hogy megsértették ezeket az előírásokat. Az Apple például azzal vádolható, hogy az App Store-ban előnyben részesíti saját alkalmazásait, míg a Meta azzal, hogy visszaél a Facebook és az Instagram piaci erőfölényével.

A Bizottság várhatóan a nyár előtt hoz döntést az ügyben. Ha a vállalatokat bűnösnek találják, akár globális árbevételük 10 százalékáig terjedő bírságot is kaphatnak.

Az Apple és a Meta egyaránt tagadta a vádakat. Az Apple szóvivője szerint a vállalat együttműködik a Bizottsággal, és „elkötelezett amellett, hogy megfeleljen a DMA-nak”. A Meta szóvivője pedig azt mondta, hogy a vállalat „hisz abban, hogy platformjai megfelelnek a DMA-nak”.

Forrás: Reuters