Az Instagram új eszközöket vezet be a fiatalok védelmére és a szexuális zsarolás elleni küzdelem ellen, beleértve egy olyan funkciót is, amely automatikusan elhomályosítja a meztelenséget a közvetlen üzenetekben.

A cég egy csütörtöki blogbejegyzésében közölte, hogy teszteli a funkciókat a szexuális csalások és a „képi visszaélések” egyéb formái elleni küzdelem, valamint a tinédzserekkel való kapcsolatfelvétel megnehezítése érdekében folytatott kampánya részeként.

Az Instagram szerint a csalók gyakran használnak közvetlen üzeneteket, hogy „intim képeket” kérjenek. Ennek ellensúlyozására hamarosan elkezdik tesztelni a meztelenség elleni védelem funkciót a közvetlen üzenetekben, amely elhomályosítja a meztelenséget, „és arra ösztönzi az embereket, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt meztelen képeket küldenek”.

„A funkció nem csak azért készült, hogy megvédje az embereket attól, hogy nem kívánt meztelenséget lássanak üzeneteikben, hanem megvédje őket a csalóktól is, akik meztelen képeket küldhetnek, hogy rávegyék az embereket, hogy cserébe saját képeiket küldjék el” – mondta az Instagram.

A funkció alapértelmezés szerint globálisan be lesz kapcsolva a 18 éven aluli tinédzserek számára. A felnőtt felhasználók értesítést kapnak, amely arra ösztönzi őket, hogy aktiválják. A meztelenséget tartalmazó képek elmosódnak, és figyelmeztetés jelenik meg, így a felhasználók megtekinthetik azokat. Ezen kívül lehetőséget kapnak a feladó letiltására és a csevegés bejelentésére is.

Azok az emberek, akik meztelenséggel küldenek közvetlen üzenetet, üzenetet kapnak, amely emlékezteti őket, hogy legyenek óvatosak „érzékeny fotók” küldésekor. Arról is tájékoztatják őket, hogy visszavonhatják a fényképek elküldését, ha meggondolják magukat, de előfordulhat, hogy mások már látták őket. 

A Meta azt is elárulta, hogy a Messengeren és a WhatsAppon egyelőre nem tervezik ennek a funkciónak a bevezetését.

Forrás: The Guardian