Az ír adatszabályozó hatóságnak szűk egy hónapja van arra, hogy határozatot hozzon a Facebook transzatlanti adatáramlásának blokkolására vonatkozóan – közölték csütörtökön az Európai Unió szabályozói.

A Helen Dixon ír adatvédelmi biztos (DPC) vezette uniós szabályozó hatóságok véglegesítették a Facebook által az európai felhasználói adatok továbbítására használt jogi eszköz betiltását, mert aggodalmak szerint az amerikai titkosszolgálatok hozzáférhetnek az információkhoz.

Mivel a Meta európai központja Írországban van Dixon a múlt hónapban azt mondta, hogy a tilalom május közepére léphet életbe.

A nemzeti szabályozó hatóságokból álló Európai Adatvédelmi Testület csütörtöki közleménye szerint kötelező erejű döntés született a kérdésben, és azt az ír szabályozó hatóságnak „legkésőbb egy hónapon belül” el kell fogadnia.

Bár a nyilatkozatban nem szerepel a döntés, Dixon azt mondta, más szabályozók nem vitatták az adatátviteli mechanizmus betiltására vonatkozó parancsát.

A Meta, amely arra figyelmeztetett, hogy az Európából az Egyesült Államokba történő adatok továbbítására használt mechanizmus betiltására vonatkozó parancsot a Facebook európai szolgáltatásainak felfüggesztésére kényszerítheti, nem kívánta kommentálni a nyilatkozatot.

Forrás: Reuters