A kanadai közmédia (CBC) helyi idő szerint hétfő éjjel bejelentette, hogy szünetelteti tevékenységét a Twitteren, miután a portál kormányzati finanszírozású médiumnak minősítette.

„A Twitter nagyon hasznos eszköz az újságíróknak, hogy kapcsolatba lépjenek a kanadaiakkal, de aláássa a hitelességünket és szakmaiságunkat, ha megengedjük, hogy független tevékenységünket ilyen hamis színben tüntessék fel” – közölte Leon Mar, a CBC szóvivője. Mar elmondta, hogy a cég szünetelteti tevékenységét a CBC vállalati csatornáján, valamint a CBC és a Radio-Canada összes hírterületi csatornáján is.

Az állami és a közszolgálati média közötti különbség, hogy az állami médiában a kormányzat beleszól a szerkesztésbe és a tartalomba, míg a közpénzből fenntartott közszolgálati médiumok a kormánytól függetlenül működnek. A Twitter meghatározása szerint államilag finanszírozott médium olyan sajtóorgánum, amelynek anyagi forrásainak egy részét vagy egészét a kormány biztosítja, amely változó mértékben beleszólással rendelkezhet a szerkesztési folyamatba.

Pár nappal korábban az amerikai NPR közrádió is hasonlóképpen döntött. Az NPR-t az önkényuralmi rendszerekben működő kormányzati propagandaorgánumoknak adott, állami média címkével látta el a Twitter. Ezt követően döntött úgy a rádió, hogy elhagyja a portált. Az ausztrál ABC News azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot a Twitterrel, miután a céget szintén kormányzati finanszírozású médiumnak minősítette.

Forrás: MTI