A Microsoft helyett az Oracle lehet a befutó a TikTok amerikai betiltását megelőző gazdasági tranzakcióban, de ezzel még mindig nem biztos, hogy vége van a harcnak. 

Miután az Egyesült Államok azzal vádolta meg a kínai céget, hogy amerikai felhasználók adatait gyűjtik, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ki akarták tiltani a TikTokot az Egyesült Államokból.  Donald Trump viszont tett egy olyan engedményt, hogy amennyiben egy amerikai cég bevásárolja magát a TikTokba, akkor eltekintenek a szankcióktól. Sokáig úgy tűnt, hogy a Microsoft lehet a befutó, aztán a hírek szerint a kínai állam is jelezte, hogy nagyon nem örülnének, ha a TikTok engedne az amerikaiak gazdasági nyomásának, igaz ezt a Bytedance tagadta. 

Most egy olyan megoldást találtak ki, amiben mindenkinek igaza lehet, miközben senkinek sem. Az Oracle nem lenne tulajdonos, csak bizalmas technológiai partner. A felek közös vállalkozásként üzemeltetnék az Egyesült Államokban. Az Oracle már írásban is jelezte, hogy az együttműködés garantálná, hogy a TikTok megbízható szereplője legyen az Egyesült Államok technológiai szolgáltatószektorának. Létrehoznának egy központot is az országban, ami 20 ezer új munkahelyet jelent, ugyanakkor nem tudni, hogy Washington teljes mértékben elégedett lesz-e ezzel a felemás megoldással. 

Forrás: QZ